Aanleg

Gezonde serreplanten in een propere serre

Fervente tuinliefhebbers brengen liefst zoveel mogelijk tijd door in de tuin. Voor veel tuinliefhebbers is een serre in de tuin dan ook de ultieme droom. Met een serre kan je het tuinseizoen immers probleemloos verlengen en dat betekent uiteraard nog meer tuinplezier. Maar waarop moet je letten wanneer je serreplanten gaat zaaien en planten? En hoe onderhoud je een gezonde serre?

Waarom een serre plaatsen?

Het tuinseizoen loopt doorgaans van in het voorjaar tot in de late herfst, om dan in de winter helemaal stil te vallen. Maar met een serre in de tuin wordt het tuinseizoen een stuk langer. In het voorjaar kan je veel vroeger starten met het kweken van groenten, kruiden en plantjes voor in de siertuin en in het najaar kan je wat langer doorgaan, omdat je de koude en de vorst nog wekenlang de baas blijft. Een serre is bovendien een ideale plek om terrasplanten en andere vorstgevoelige planten te overwinteren.

Een vruchtbare, voedzame serrebodem

De ondergrond van een serre is vaak gewoon de aarde van de tuin. Net zoals voor een moestuin geldt ook hier dat de grond in prima conditie moet zijn voor je kan beginnen zaaien en planten. De basis voor een gezonde en zorgeloze teelt is inderdaad een luchtige en humusrijke grond die het water voldoende vasthoudt en veel voedingselementen bevat.

Wil je precies weten hoe het met de conditie van je serregrond is gesteld, laat hem dan analyseren. In de meeste, gespecialiseerde tuincentra kan je tegenwoordig een bodemstaal binnenbrengen voor analyse en ontvang je nagenoeg meteen de resultaten en het nodige advies.

Verbeter de bodem van je serre in 3 stappen:

Stap 1: Zorg voor de juiste zuurtegraad (pH)

Alleen bij de juiste zuurtegraad kunnen je planten in voldoende mate voedingsstoffen opnemen. Vaak is de zuurtegraad of pH echter te laag. Door te bekalken, bijvoorbeeld met DCM Zeewierkalk Korrel, breng je de zuurtegraad snel weer op peil.

Stap 2: Creëer een luchtige, humusrijke grond

De structuur van de bodem kan je verbeteren door er organisch materiaal aan toe te voegen. Bovendien stimuleer je op die manier het bodemleven. Geschikte bodemverbeteraars zijn bijvoorbeeld DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest en DCM Vivimus® Groenten & Fruit. Deze laatste kan bij het planten trouwens ook perfect in het plantgat of de plantsleuf gebruikt worden.

Stap 3: Zorg voor een aangepaste voeding

Voorzie een voedingsbron die dagelijks beschikbaar is voor je planten en dit gedurende de ganse teelt. Gebruik daarom DCM Meststof Groenten & Fruit. Deze puur organische meststof, die gedurende 100 dagen werkzaam is, bevat namelijk geen minerale zouten, waardoor ze de bodem niet verzout.

Vermijd opstapeling van zout in de serrebodem

Zouten kunnen in de serre inderdaad soms voor problemen zorgen. Omdat het in een hobbyserre nooit regent, is er immers geen natuurlijke doorspoeling en kunnen de overtollige zouten zich in de bodem opstapelen. Dat merk je bijvoorbeeld aan de zoutkristallen die zich dan in de toplaag van de grond bevinden en een wit laagje vormen op de grond. Bovendien zullen de planten in dat geval moeilijk wortels vormen, wat zich uit in een slechte groei.

Met DCM Meststof Groenten in Serre wordt deze opstapeling van overtollige zouten vermeden. De organisch gebonden voedingselementen in deze meststof worden geleidelijk en in overeenstemming met de behoefte van de plant vrijgesteld. De organische stof wordt daarbij door het bodemleven omgezet in een structuurverbeterende humus. Op die manier kunnen de planten niet alleen snel en gemakkelijk inwortelen, maar verhoogt ook het vermogen van de grond om voedingselementen vast te houden, met minder uitspoeling en méér rendabiliteit als resultaat.

Hoe gebruiken?

De meststof oppervlakkig inwerken vóór het zaaien of planten en beregenen.

vruchtgroenten 0,8 – 1,2 kg/10 m²
bladgroenten 0,6 – 1 kg/10 m²
kolen 0,8 – 1,2 kg/10 m²
peulvruchten 40 g/10 m²
druiven 0,8 – 1,2 kg/10 m²
kruiden 0,4 – 0,6 kg/10 m²

Na deze voorbereiding kan je starten met zaaien en planten. Aan de slag dus en nog even geduld, dan kan je over enkele weken en maanden een overvloed aan gezonde groenten oogsten en er naar hartenlust van smullen. Smakelijk!

Vermijd bodemmoeheid in de serre

Veel mensen die groenten kweken onder glas vragen zich af waarom een aantal gewassen na verloop van tijd niet meer zo goed willen groeien. Vaak heeft dit te maken met het feit dat in hobbyserres regelmatig dezelfde groenten worden geteeld. Dit gebrek aan vruchtafwisseling geeft aanleiding tot een zwakke groei, een verschijnsel dat ook wel ‘bodemmoeheid’ wordt genoemd.

Om dit probleem te voorkomen, kan je DCM Bodemactivator gebruiken. Deze bodemverbeteraar revitaliseert de bodem door hem te verrijken met humus. Resultaat: verhoogd vochthoudend vermogen, betere drainage, luchtige structuur en ontwikkeling van een rijk en gevarieerd bodemleven. Bovendien zorgt DCM Bodemactivator voor een snellere inworteling waardoor de opname van voedingselementen verbetert en de planten optimaal kunnen groeien.

Verbeter de bodemstructuur jaarlijks

Om de bodemstructuur te verbeteren, is het raadzaam om elk voorjaar een flinke hoeveelheid (5 tot 10 liter per m²) DCM Vivimus® Groenten & Fruit door de bestaande serregrond te mengen. Dit organisch bodemverbeterend middel bevat veel organische stof, verrijkt de bodem met humus en activeert het noodzakelijke bodemleven. 

Je kan deze DCM Vivimus® Groenten & Fruit trouwens ook gebruiken bij het uitplanten van sla, kolen, tomaten, prei, uien, aardappelen, komkommer, peterselie en alle soorten groeten en kruiden. Maak een mengsel van één deel uitgegraven grond met 2 delen DCM Vivimus® Groenten & Fruit. Vul het plantgat of de plantsleuf met dit mengsel, plant hierin, druk goed aan en geef een flinke hoeveelheid water.

Weet ook dat je voor de bemesting van je serre best een zoutarme, natuurlijke meststof gebruikt. Omdat het in een hobbyserre nooit regent, is er geen natuurlijke doorspoeling. Een te hoge dosis zouten kan in de serre immers voor problemen zorgen. Planten kunnen in een zout milieu namelijk moeilijk wortels vormen, wat zich uit in een slechte groei. DCM Meststof Groenten in Serre is een 100% organische meststof die geschikt is voor alle groenten en geen opstapeling van overtollige zouten veroorzaakt.

Een propere serre voor gezonde planten

Om zo lang mogelijk van je serre te kunnen genieten, is het belangrijk om zo nu en dan het nodige onderhoud te voorzien. Een propere serre oogt veel netter en bovendien zullen de planten in een goed onderhouden serre veel minder last hebben van schimmelinfecties, bladluizen en allerlei andere insecten. Een regelmatige schoonmaakbeurt is dus zeker geen overbodige luxe.

  • Was de ruiten en zorg ervoor dat er geen mos meer achterblijft.
  • Vervang de ruiten die kapot zijn.
  • Maak de werktafels en schappen die in de serre aanwezig zijn grondig schoon. Gebruik eventueel een desinfectiemiddel.
  • Zorg ook voor een propere bodem door het onkruid en eventueel achtergebleven plantenresten te verwijderen.
  • Controleer ook de serregoten en verwijder het eventueel aanwezige vuil.

Voor meer info over een gezonde moestuin, lees ook: Je moestuin aanleggen van A tot Z: zo ga je te werk

Kort samengevat

  • Zorg voor de juiste zuurtegraad (pH)
  • Creëer een luchtige, humusrijke grond
  • Zorg voor een aangepaste voeding

Met DCM Meststof Groenten in Serre wordt de opstapeling van overtollige zouten vermeden. De organisch gebonden voedingselementen in deze meststof worden geleidelijk en in overeenstemming met de behoefte van de plant vrijgesteld. De organische stof wordt daarbij door het bodemleven omgezet in een structuurverbeterende humus. 

Om bodemmoeheid te voorkomen, kan je DCM Bodemactivator gebruiken. Deze bodemverbeteraar revitaliseert de bodem door hem te verrijken met humus. Resultaat: verhoogd vochthoudend vermogen, betere drainage, luchtige structuur en ontwikkeling van een rijk en gevarieerd bodemleven.

Een propere serre oogt veel netter en bovendien zullen de planten in een goed onderhouden serre veel minder last hebben van schimmelinfecties, bladluizen en allerlei andere insecten. Een regelmatige schoonmaakbeurt is dus zeker geen overbodige luxe.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster