Aanleg

Tips en advies voor de serre

Fervente tuinliefhebbers brengen liefst zoveel mogelijk tijd door in de tuin. Voor veel tuinliefhebbers is een serre in de tuin dan ook de ultieme droom. Met een serre kunt u het tuinseizoen immers probleemloos verlengen en dat betekent uiteraard nog meer tuinplezier. Maar waarop moet u letten wanneer u gaat zaaien en planten in een serre?

Langer genieten van uw tuin

Het tuinseizoen loopt doorgaans van in het voorjaar tot in de late herfst, om dan in de winter helemaal stil te vallen. Met een serre in de tuin wordt het tuinseizoen een stuk langer. In het voorjaar kunt u veel vroeger starten met het kweken van groenten, kruiden en plantjes voor in de siertuin en in het najaar kunt u wat langer doorgaan, omdat u de koude en de vorst nog wekenlang de baas blijft. Een serre is bovendien een ideale plek om terrasplanten en andere vorstgevoelige planten te overwinteren.

Een vruchtbare bodem

De ondergrond van een serre is vaak gewoon de aarde van de tuin. Net zoals voor een moestuin geldt ook hier dat de grond in prima conditie moet zijn alvorens u kan beginnen zaaien en planten. De basis voor een gezonde en zorgeloze teelt is inderdaad een luchtige en humusrijke grond die het water voldoende vasthoudt en veel voedingselementen bevat.

Wilt u precies weten hoe het met de conditie van uw serregrond is gesteld, laat hem dan analyseren. In de meeste, gespecialiseerde tuincentra kunt u tegenwoordig een bodemstaal binnenbrengen voor analyse en ontvangt u nagenoeg meteen de resultaten en het nodige advies.

De beste aanpak voor een goede bodemconditie bestaat doorgaans uit 3 stappen :

Stap 1: Zorg voor de juiste zuurtegraad (pH)

Alleen bij de juiste zuurtegraad kunnen uw planten in voldoende mate voedingsstoffen opnemen. Vaak is de zuurtegraad of pH echter te laag. Door te bekalken, bijvoorbeeld met DCM Zeewierkalk Korrel, brengt u de zuurtegraad snel weer op peil.

Stap 2: Zorg voor een luchtige, humusrijke grond

De structuur van de bodem kunt u verbeteren door er organisch materiaal aan toe te voegen. Bovendien stimuleert u op die manier het bodemleven. Geschikte bodemverbeteraars zijn bijvoorbeeld DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest en DCM Vivimus® Groenten & Fruit. Deze laatste kan bij het planten trouwens ook perfect in het plantgat of de plantsleuf gebruikt worden.

Stap 3: Zorg voor een aangepaste voeding

Voorzie een voedingsbron die dagelijks beschikbaar is voor uw planten en dit gedurende de ganse teelt. Gebruik daarom DCM Meststof Groenten & Fruit.  Deze puur organische meststof, die gedurende 100 dagen werkzaam is, bevat namelijk geen minerale zouten, waardoor ze de bodem niet verzout.

Zouten kunnen in de serre inderdaad soms voor problemen zorgen. Omdat het in een hobbyserre nooit regent, is er immers geen natuurlijke doorspoeling en kunnen de overtollige zouten zich in de bodem opstapelen. Dit merkt u bijvoorbeeld aan de zoutkristallen die zich dan in de toplaag van de grond bevinden en een wit laagje vormen op de grond. Bovendien zullen de planten in dat geval moeilijk wortels vormen, wat zich uit in een slechte groei.

Met DCM Meststof Groenten in Serre wordt deze opstapeling van overtollige zouten vermeden. De organisch gebonden voedingselementen in deze meststof worden geleidelijk en in overeenstemming met de behoefte van de plant vrijgesteld. De organische stof wordt daarbij door het bodemleven omgezet in een structuurverbeterende humus. Op die manier kunnen de planten niet alleen snel en gemakkelijk inwortelen, maar verhoogt ook het vermogen van de grond om voedingselementen vast te houden, met minder uitspoeling en méér rendabiliteit als resultaat.

Hoe gebruiken?

De meststof oppervlakkig inwerken vóór het zaaien of planten en beregenen.

vruchtgroenten 0,8 – 1,2 kg/10 m²
bladgroenten 0,6 – 1 kg/10 m²
kolen 0,8 – 1,2 kg/10 m²
peulvruchten 40 g/10 m²
druiven 0,8 – 1,2 kg/10 m²
kruiden 0,4 – 0,6 kg/10 m²

Na deze voorbereiding kunt u starten met zaaien en planten. Aan de slag dus en nog even geduld, dan kunt u over enkele weken en maanden een overvloed aan gezonde groenten oogsten en er naar hartenlust van smullen. Smakelijk!

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!