Behandelen

Bladluizen bestrijden met lieveheersbeestjes

Ook al duiken ze vooral op rozen op, bladluizen voelen zich helaas ook aangetrokken door hagen, sierstruiken en sappig groen uit de moestuin. Ze prikken de bladeren, knoppen en jonge scheuten aan en zuigen gretig de plantensappen op, waardoor de planten verzwakken.

Bovendien scheiden bladluizen honingdauw af, waarop zich roetdauwschimmel kan ontwikkelen, dat zwarte, plakkerige laagje dat je wel eens op de bladeren van rozen aantreft. Je planten krijgen het nog zwaarder te verduren, en missen de energie om verder te groeien, laat staan om te bloeien. Bij warm en vochtig weer vermenigvuldigen bladluizen zich razendsnel. Laat het niet zover komen en grijp snel in!

"Mieren zijn dol op honingdauw - ze bewaken soms hele bladluiskuddes om ze te kunnen ‘melken’. Daarom zie je vaak op één plant bladluizen en mieren bij elkaar."

Lieveheersbeestjes tegen bladluizen

De larven van het inheemse, tweestippelige lieveheersbeestje zijn echte veelvraten: per dag eten ze makkelijk 100 bladluizen op. In tegenstelling tot de lieveheersbeestjes zelf kunnen de larven nog niet vliegen en blijven ze ter plaatse, dicht bij de bladluizenhaard. Eens ze verpopt zijn, blijven de lieveheersbeestjes dankbare hulpjes, want ook zij voeden zich maar wat graag met bladluizen. Ze planten zich voort en leggen eitjes bij bladluizenhaarden in de buurt. Uit de eitjes ontluiken weer nieuwe hongerige larven, die zich op hun beurt volvreten met bladluizen. Een puur natuur cyclus die je van hulpjes tegen die vervelende insecten voorziet. Moet het gezegd dat rozenliefhebbers blij zijn met zoveel lieveheersbeestjes?

Hoe gebruiken? 

Met de Lieveheersbeestjes tegen bladluizen in de sier- en moestuin prepaid box bestel je 100 larven van het lieveheersbeestje – met zo’n legertje bladluizenverjagers bestrijk je al gauw 20 m² tuin. Je hoeft je niet tot één plek te beperken; je krijgt er 4 Naturapy boxjes bij, zodat je de larven heel dicht bij de bladluizenplaag of de aangetaste plant kunt plaatsen of ophangen. Zet ze tussen mei en eind september in – in volle tuinseizoen.

Wanneer toepassen?

J F M A M J J A S O N D
                       

ideale toepassingsperiode

Verkies je een kant-en-klaar spuitbaar middel, dan bieden DCM Anti-Luis & Anti-Spint - Siertuin of DCM Anti-Luis & Anti-Spint - Moestuin de oplossing.

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten

Kort samengevat

Ze prikken de bladeren, knoppen en jonge scheuten aan en zuigen gretig de plantensappen op, waardoor de planten verzwakken.
Bovendien scheiden bladluizen honingdauw af, waarop zich roetdauwschimmel kan ontwikkelen, dat zwarte, plakkerige laagje dat je wel eens op de bladeren van rozen aantreft.

De larven van het inheemse, tweestippelige lieveheersbeestje zijn echte veelvraten: per dag eten ze makkelijk 100 bladluizen op.

De larven van lieveheersbeestjes tegen bladluizen kunnen toepgepast worden van april tot en met september.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster