Behandelen

Bladluizen bestrijden in de siertuin en moestuin

Hoe mooier je tuin eruit ziet, hoe aantrekkelijker hij wordt voor gasten. Helaas ook voor degene die onaangekondigd en ongewenst op bezoek komen, zoals bladluizen. Die kleine sapzuigers zijn verzot op frisgroene blaadjes en laten je planten heel wat minder fraai achter. Dan maar tevreden zijn met een minder stralende tuin? Geen sprake van! Verdedig je sier- en moestuin tegen bladluizen met de juiste - bestrijdingsproducten.

Ontdek in dit artikel twee effectieve manieren om bladluizen te bestrijden in de siertuin en moestuin.

Hoe herken je bladluizen?

Bladluizen duiken vooral op rozen op, maar ze voelen zich helaas ook helemaal thuis in hagen, sierstruiken en sappig groen uit de moestuin. Ze komen in allerlei kleuren voor, maar de groene en zwarte variant zijn het vaakst in onze tuinen te vinden. Het lichaam van een bladluis is druppelvormig en slechts 5 millimeter groot. In kleine aantallen zijn ze dus moeilijk te spotten.

Een aangetaste plant herken je dan ook eerder aan de honingdauw die de bladluizen afscheiden. Dat is een kleverige vloeistof op de bladeren, waarop zich roetdauwschimmel kan ontwikkelen. Roetdauwschimmel herken je aan een zwartgekleurde plakkerige laag op de blaadjes.

Als de bladluizen hun gang kunnen gaan, zal je plant ook symptomen van verzwakking vertonen. De essentiële plantensappen worden immers gretig opgezogen uit bladeren, knoppen en jonge scheuten.

Grijp daarom meteen in wanneer je sporen van bladluizen ontdekt!

"Mieren zijn dol op honingdauw - ze bewaken soms hele bladluiskuddes om ze te kunnen ‘melken’. Daarom zie je vaak op één plant bladluizen en mieren bij elkaar."

Twee manieren om bladluizen te bestrijden

Er zijn twee effectieve manieren om van je bladluizenplaag in de sier- of moestuin af te komen: met de hulp van lieveheersbeestjes of met een insecticide.

1. Lieveheersbeestjes tegen bladluizen

De larven van het inheemse, tweestippelige lieveheersbeestje zijn echte veelvraten: per dag eten ze makkelijk 100 bladluizen op. In tegenstelling tot de lieveheersbeestjes zelf kunnen de larven nog niet vliegen en blijven ze ter plaatse, dicht bij de bladluizenhaard.

Eens ze verpopt zijn, blijven de lieveheersbeestjes dankbare hulpjes, want ook zij voeden zich maar wat graag met bladluizen. Ze planten zich in je tuin voort en droppen per dag 20 tot 50 eitjes bij de bladluizenhaarden, 1 à 3 maanden aan een stuk. Uit de eitjes ontluiken weer nieuwe hongerige larven, die zich op hun beurt volvreten met bladluizen. Een puur-natuur-cyclus die je permanent van hulpjes tegen die vervelende insecten voorziet. Moet het gezegd dat rozenliefhebbers blij zijn met zoveel lieveheersbeestjes?

Toepassing: DCM Adali-Guard®

Met de DCM Adali-Guard® prepaid box bestel je 100 larven van het lieveheersbeestje. Met zo’n legertje bladluizenverjagers bestrijk je al gauw 20m² tuin. Je hoeft je niet tot één plek te beperken; je krijgt er 4 Naturapy boxjes bij, zodat je de larven heel dicht bij de bladluizenplaag of de aangetaste plant kunt plaatsen of ophangen.

Zet ze tussen mei en eind september in, in volle tuinseizoen.

Tip

Wil je meer lieveheersbeestjes naar je tuin toe lokken? Creëer hun favoriete fleurige omgeving met DCM Bloemenmengsel Lieveheersbeestjes

En wat met bladluizen in de serre?

Bladluizen vermenigvuldigen zich razendsnel in een warme, vochtige omgeving, zoals de serre. In een afgesloten ruimte zijn ze ook minder goed bereikbaar voor hun natuurlijke vijanden, waardoor de plaag al snel uit de hand kan lopen.

Roep daarom de hulp in van galmuggen en sluipwespen, als bewakers van je serre. Die houden immers wel van een bladluizenmaaltijd.

DCM Adali-Guard® bevat 350 poppen van galmuggen en sluipwespen, voor 20m² serre/kas. Zet ze in tussen april en september.

2. insecticide tegen bladluizen

De tweede methode om bladluizen doeltreffend te bestrijden is met het contactinsecticide van Naturapy: DCM Anti-Luis & Anti-Spint. Dit product op basis van natuurlijk pyrethrum en koolzaadolie werkt op alle stadia van insecten en mijten*: eitjes, larven en volwassen beestjes.

Er zijn twee varianten: één voor de siertuin en één voor de moestuin:

(* Anti-Luis & Anti-Spint werkt ook ter bestrijding van andere luizen op planten (zoals wol-, dop- en schildluizen), witte vlieg, trips en mijten.)

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!