Behandelen

Bladluizen bestrijden met de hulp van de natuur

Ook al duiken ze vooral op rozen op, bladluizen voelen zich helaas ook aangetrokken door hagen, sierstruiken en sappig groen uit de moestuin. Ze prikken de bladeren, knoppen en jonge scheuten aan en zuigen gretig de plantensappen op, waardoor de planten verzwakken.

Bovendien scheiden bladluizen honingdauw af, waarop zich roetdauwschimmel kan ontwikkelen, dat zwarte, plakkerige laagje dat je wel eens op de bladeren van rozen aantreft. Je planten krijgen het nog zwaarder te verduren, en missen de energie om verder te groeien, laat staan om te bloeien. Bij warm en vochtig weer vermenigvuldigen bladluizen zich razendsnel – laat het zover niet komen en grijp snel in!

"Mieren zijn dol op honingdauw - ze bewaken soms hele bladluiskuddes om ze te kunnen ‘melken’. Daarom zie je vaak op één plant bladluizen en mieren bij elkaar."

Lieveheersbeestjes vs. bladluizen

Larven van het inheemse, tweestippelige lieveheersbeestje zijn echte veelvraten: per dag eten ze makkelijk 100 bladluizen op. In tegenstelling tot de lieveheersbeestjes zelf kunnen de larven nog niet vliegen en blijven ze ter plaatse, dicht bij de bladluizenhaard. Eens ze verpopt zijn, blijven de lieveheersbeestjes dankbare hulpjes, want ook zij voeden zich maar wat graag met bladluizen. Ze planten zich in je tuin voort en droppen per dag 20 tot 50 eitjes bij de bladluizenhaarden, 1 à 3 maanden aan een stuk. Uit de eitjes ontluiken weer nieuwe hongerige larven, die zich op hun beurt volvreten met bladluizen – een puur natuur cyclus die je permanent van hulpjes tegen die vervelende insecten voorziet. Moet het gezegd dat rozenliefhebbers maar wat blij zijn met zoveel lieveheersbeestjes?

Toepassing DCM Adali-Guard®

Met de DCM Adali-Guard® prepaid box bestel je 100 larven – met zo’n legertje bladluizenverjagers bestrijk je al gauw 20m² tuin. Je hoeft je niet tot één plek te beperken; je krijgt er 4 Naturapy boxjes bij, zodat je de larven heel dicht bij de bladluizenplaag of de aangetaste plant kunt plaatsen of ophangen. Je zet ze tussen mei en eind september in – in volle tuinseizoen.

Toepassingsperiode DCM Adali-Guard®*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!