Behandelen

Bladluizen bestrijden in de serre

Bladluizen in de serre/kas kunnen nog vervelender zijn dan in de moestuin. In deze warme, vochtige omgeving vermenigvuldigen ze zich razendsnel, en zijn ze ook minder goed bereikbaar voor hun natuurlijke vijanden.Vooral je tomaten, komkommerplanten, aubergines en paprika’s kunnen er ernstig onder te lijden hebben. Grijp in voor het te laat is.

Insecten tegen bladluis

In de serre/kas zijn nuttige insecten als galmuggen en sluipwespen je bondgenoot tegen bladluizen.

Er zijn veel soorten galmuggen, waaronder ook schadelijke, die zich met planten voeden. Maar binnen die grote familie heb je een heel nuttige groep, die plant noch mens kwaad doet. Zij leggen eitjes in de buurt van de bladluiskolonie. Eén zo’n galmugvrouwtje kan tot 150 eitjes leggen, waarna elke larve die uit het eitje komt tot 100 bladluizen leegzuigt. Van dat schadelijk insect blijft dan alleen nog een wit, leeg velletje over. Galmuggen voelen zich opperbest in de warmte van een serre/kas, tussen 15 en 30°C.

Sluipwespen zijn met hun grote mobiliteit de perfecte aanvulling voor de larven van de galmug. De vrouwelijke sluipwesp legt haar eitjes in de bladluizen, waarna die als voer dienen voor de larve. Na amper 2 weken is die larve al een volwaardige sluipwesp geworden, en begint de cyclus van vooraf aan.

De combinatie van die nuttige galmuggen en sluipwespen vormt een bijzonder efficiënt en snel werkend legertje bondgenoten tegen de bladluizen op je groenten in de serre/kas.

Toepassing DCM Aphidi-Guard®

Met de DCM Aphidi-Guard® prepaid box bestel je een mix van 350 poppen van galmuggen en sluipwespen, goed voor 20 m² serre/kas. Je kunt ze inzetten tussen april en september. Verdeel de poppen van de sluipwespen over de 4 bijgeleverde Naturapy boxen dicht bij de bladluizenplaag, het buisje met de poppen van de galmug plaats je op de grond. Opgelet, gebruik geen chemische insecticiden 6 weken voor of na het uitzetten van de poppen!

Toepassingsperiode DCM Aphidi-Guard®*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Sluipwesp

De sluipwesp klinkt gevaarlijker dan ze is. In realiteit gaat het om een klein, zwart wespje van max. 2 mm groot. Ook de (overigens inheemse) galmug is maar 2,5 mm groot – ze hebben dus niets van doen met de gekende wespen en muggen die het wel eens op ons gemunt hebben.

“Houd ook de mieren op afstand; die zijn immers dol op de honingdauw van de bladluizen, en beschermen hun ‘kudde’ tegen sluipwespen en galmuggen.”

Detecteer een bladluizenplaag op tijd

Vaak zijn schadelijke insecten zo klein, of zitten ze zo goed verstopt, dat je ze pas opmerkt wanneer je plant er al onder lijdt. En dan is het eigenlijk al te laat, want een verzwakte plant stopt met groeien, bloeien en vruchten maken, en het duurt een hele tijd voor je ze weer in balans krijgt. Een plaag die je op tijd detecteert, heb je al voor een groot deel gecounterd. En daar zijn gele vangplaten - DCM Yellow-Trap - een bijzonder handig hulpmiddel bij. Op die platen zit immers een laag niet drogende lijm waartegen insecten blijven kleven. Zo worden ze zichtbaar, en krijg je meteen een idee van de omvang van de plaag. Gele lijmvallen trekken onder meer witte vlieg, bladluis en mineervlieg aan, en kunnen ingezet worden in de moestuin, de boomgaard en de siertuin, maar ook in de serre/kas. Op basis van het aantal gevangen schadelijke insecten kun je dan de specifieke plaag efficiënt en heel gericht bestrijden. Mooi meegenomen: alles wat je al met de gele platen hebt gevangen, kan alvast geen schade meer berokkenen.

Gebruiksaanwijzing DCM Yellow-Trap

Een verpakking telt 10 vallen. Hang ze boven het gewas, bijvoorbeeld boven de tomatenplanten in de serre/kas, of net onder de kruin in de fruitboom. Je kunt ze inzetten van februari tot oktober.

Let op! Haal de platen weg als je poppen van sluipwespen (DCM Aphidi-Guard®) inzet; deze nuttige dieren worden ook door de platen aangetrokken.

“Met de gele lijmplaten vang je niet alleen bladluizen, maar ook witte vlieg en mineervliegen.”

Toepassingsperiode DCM Yellow-Trap®*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!