Behandelen

Spintmijten

Zie je soms bleke spikkeltjes of streepjes op de bladeren van je komkommers in de serre/kas, of staan ze er dof bij? Dat is gegarandeerd het werk van spintmijten. Die minuscuul kleine mijten (tot 0,8 mm groot) nestelen zich aan de onderkant van bladeren en zuigen daar de plantensappen op.

Je plant verzwakt, de groei remt af, en uiteindelijk wordt het blad geel en bruin en valt het af. Bij een zware aantasting zie je zelfs spinsels zitten. Spintmijten vinden droog en warm weer geweldig, en zitten heel graag in de serre/kas, liefst op een tochtig plekje, bij het raam of de open deur. Het vervelende is dat je ze amper met het blote oog kunt waarnemen. Het goede nieuws is dat er roofmijten bestaan, die dol zijn op spint.

“Spintmijten hebben het vooral op komkommer, paprika, aubergine, bonen en aardbeiplanten gemunt. Controleer de bladeren regelmatig op bleke stipjes!”

DCM Persi-Guard®

Roofmijten (Phytoseiulus perimilis) zijn enorme jagers. Ze worden al jaren met succes in de professionele kasteelt ingezet, waar ze bekend staan als de pioniers van de biologische gewasbescherming. Roofmijten zijn in staat om hele populaties kasspintmijten uit te roeien. Deze kleine (tot 1 mm groot) oranjerode spinachtige diertjes zijn dank zij hun lange poten erg snel en beweeglijk. Ze eten alle stadia van de spintmijten, ook de eitjes, maar doen zich bij gebrek aan spintmijten ook tegoed aan trips en bladluizen – mooi meegenomen!

“Geef je groenteplanten in de kas niet te veel stikstof, daarvan krijgen ze weke bladeren, en daar zijn spintmijten net dol op.”

Gebruiksaanwijzing

Met de DCM Persi-Guard® prepaid box bestel je een populatie roofmijten, goed voor 20 m² serre/kas. Zo’n populatie bestaat uit 4 maal meer vrouwtjes dan mannetjes; elk vrouwtje legt in totaal zo’n 60 eitjes en elke roofmijt die uitkomt, eet tot 6 (eitjes van) spintmijten per dag. Dat klinkt niet zo veel, maar de populatie roofmijten groeit heel snel aan, en haalt de aanwezige spintmijten al gauw in. Van de uitgezogen spintmijten blijven alleen nog wat bruine, zwarte huidjes over. Roofmijten kun je van april tot september in de kas inzetten.

“Spintmijten houden van droge omstandigheden, maar roofmijten hebben net hoge luchtvochtigheid nodig. Benevel de grond van de serre/kas, om de luchtvochtigheid te verhogen.”

Toepassingsperiode DCM Persi-Guard®*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Wist je dat?

Heb je te kampen met een zware aantasting van spintmijten, behandel de planten dan een paar dagen voor het uitzetten van de roofmijten eerst met DCM Vitasilica®. Daarmee breng je die schadelijke diertjes al een eerste slag toe.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!