Witziekte

Witziekte

Witziekte of echte meeldauw is een verzamelnaam voor een aantal schimmels. Maar één ding hebben ze gemeen: ze laten wit pluis op de bladeren van je groenten achter.

Echte meeldauw verschijnt vaak na een lange periode van warm en droog weer.

Vooral pompoenen, komkommers en courgettes maar ook sla, erwten en aardbeien hebben er vanaf half juli onder te lijden. Valse meeldauw duikt vooral op bij langdurig nat en warm weer, en heeft het gemunt op aardappelen, tomaten en druivelaars. Je herkent het aan de gele tot donkerbruine spikkels en hoekige, witpoederige vlekken boven op het blad. Druiven, komkommers en tomaten zijn het vatbaarst voor witziekte.

“De beste manier om witziekte te vermijden, is je planten er preventief tegen te wapenen.”

Voor de meeste tuiniers is heermoes of paardenstaart een bijzonder vervelend en hardnekkig onkruid. Maar wist je dat Equisetum een van de oudste planten op aarde is? Een douche met heermoes zorgt ervoor dat schimmels als witziekte, maar ook krulziekte (op perzik) en schurft (op appel) minder vat krijgen op je planten. Voorkomen is beter dan genezen!

Gebruiksaanwijzing

is een gedroogde heermoes. Ook al is het geen keukeningrediënt, je moet er wel eventjes voor de keuken in. Laat 20 g gedurende 30 minuten weken in een liter water (gebruik regen- of putwater, in leidingwater zit teveel chloor), en kook het vervolgens zachtjes, gedurende 45 minuten. Laat afkoelen, zeef, en los op in 10 liter water. Bespuit er de bladeren uitvoerig mee. Maak maar zoveel als je nodig hebt, een aftreksel van heermoes kun je niet bewaren. Een zak bevat 150 g, goed voor maximum 15 behandelingen van telkens 500 m². Te gebruiken van februari tot oktober.