Behandelen

De fruitmot effectief bestrijden met feromonen

Fruitmotten heb je in allerlei soorten. Cydia pomonella is het beestje dat verantwoordelijk is voor de wormstekigheid in appels en peren.

Het rupsje van de mot baant zich een weg naar het klokhuis waar het zich een paar weken voedt met de vrucht en de pitten. Daarna kruipt het er weer uit, om zich verder in de grond tot pop te ontwikkelen. In de zomer, met periodes tussen mei en september, gaat de dan volwassen mannelijke fruitmot op zoek naar een vrouwtje; hij vertrouwt daarbij volledig op zijn geurzin.

Op dat moment kunnen we feromonenvallen inzetten om de fruitmot een halt toe te roepen.

Vang de fruitmot met feromonen en een val

DCM Cydia-Pheromone®

DCM Cydia-Pheromone® bevat het specifieke vrouwelijke seksferomoon van de Cydia pomonella. De mannetjes komen erop af en worden in de val gelokt. Combineer het feromoon met de DCM Delta-Trap. Met de prepaid box DCM Cydia-Pheromone® bestel je 2 feromooncapsules, goed voor 5 fruitbomen.

DCM Delta-Trap

Feromonen combineer je met een lijmval. DCM Delta-Trap bevat 4 platen met een laag niet drogende lijm waartegen schadelijke motten blijven kleven. Op deze manier worden ze zichtbaar, en krijg je een idee van de omvang van de plaag.

Hoe gebruik je de fruitmotval?

Hang op het juiste tijdstip (dat is voor elke mot anders) een DCM Delta-Trap in de belaagde boom of struik, of in de haag, op een plek waar je er makkelijk bij kunt. Open de lijmplaat en leg ze op de bodem van de val. Plaats daarop een van de hierboven vermelde feromooncapsules, afhankelijk van welke mot je wilt bestrijden. Schud de capsule direct uit het zakje en kom er niet met je handen aan, anders verspreid je de geurstof. Controleer de lijmplaten elke 2 dagen en vervang waar nodig. Het feromoon blijft 4 tot 6 of 8 weken actief, naargelang de soort, genoeg om één paringsperiode te overbruggen. Met een prepaid box bestel je 2 capsules feromonen; sluit het zakje zorgvuldig en bewaar de tweede in de koelkast voor de volgende behandeling (paringsperiode).

Toepassingsperiode DCM Cydia-Pheromone®*

J F M A M J J A S O N D
                           

toepassingsperiode ideale toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!