Aanleg

Aanleg vijver

Een heldere vijver is fascinerend en brengt rust in de tuin. Door bij de aanleg rekening te houden met enkele aandachtspuntjes bent u al goed op weg naar de droomvijver die u altijd wilde.

Beste periode

In principe kan een vijver jaarrond worden aangelegd. Toch leent het vroege voorjaar of de nazomer zich hiervoor het best. Omdat in die periodes de temperaturen minder hoog zijn en er minder zonuren per dag zijn, is er weinig algengroei. Hierdoor krijgt uw pas aangelegde vijver de kans om zijn bacterieel evenwicht op te bouwen. Dit evenwicht is onontbeerlijk voor een gezonde vijver.

Beste plaats

Bij het ontwerpen van uw vijver mag u de plaats van de vijver in uw tuin ook niet uit het oog verliezen.

  • voldoende zonlicht (2/3 van de dag) voor een goede groei van uw vijverplanten
  • uit de buurt van bomen en struiken om de inwaai van bladeren te beperken en schade aan de vijverfolie door boomwortels te voorkomen
  • beschut van de wind ominwaai van bladeren, zand,... te vermijden

Vorm, grootte en diepte

U kan kiezen voor een strakke, geometrische vijver of voor een natuurvijver met een lossere vorm. Vermijd dode hoeken waarin het water te veel blijft stil staan. De diepte van de vijver wordt bepaald door 3 parameters: de grootte van de vijver, plantensoorten en de vissoorten. De ideale diepte voor de meeste vijvers : -80 cm tot –110 cm, uitzonderingen op deze regel zijn grote vijvers, zwemvijvers en koivijvers die minimaal 150 cm diep moeten zijn.

Materiaal

Van een vijver wilt u jarenlang genieten, het is daarom heel belangrijk om te kiezen voor duurzame materialen. Hierbij is niet alleen een goede waterafdichting belangrijk, maar is ook een goede stabiele onderbouw van de vijver essentieel. Afhankelijk van vorm en de grootte van de vijver kan u werken met verschillende materialen. Vaak worden vijvers waterdicht gemaakt door middel van een rubberfolie of coating op basis van polyester. Laat u voor de keuze van deze materialen begeleiden door uw tuin- of vijvercentrum

Bodem inrichten

Na het aanbrengen van de folie kan de bodem ingericht worden. Het is belangrijk de volledige bodem te bedekken. U kan hiervoor DCM Vijverlava gebruiken. Dit grijs-bruin vulkanisch gesteente is uitermate geschikt als decoratieve bodembedekker, bovendien zorgt de hoge porositeit van de lavakorrels voor een optimale bacteriële filterwerking. Gaat uw voorkeur eerder uit naar een lichter gekleurde bodembedekker kies dan voor DCM Vijversubstraat . Ook dit bleke vijversubstraat bevat een hoge porositeit voor een goede bacteriële filterwerking.

Vullen

U kan uw vijver het beste vullen met leidingwater, dit water is immers voldoende hard en heeft de juiste zuurtegraad. De chloor die aanwezig kan zijn in het leidingwater vormt geen probleem: onder invloed van het licht is dit na een 3-tal dagen omgezet naar onschadelijk chloride. Regenwater is licht zuur en te zacht en bevat geen mineralen en is dus niet geschikt voor het vullen van uw vijver. Wanneer u uw vijver wenst te vullen met putwater is het raadzaam dit eerst te laten analyseren. Putwater bevat soms een overmaat aan bepaalde elementen zoals bijvoorbeeld ijzer (bruin water), fosfaat (veel algengroei), enz.

Bacteriële activiteit in de vijver op peil brengen

Bij een opstart van een vijver is de bacteriële activiteit in de vijver steeds zeer laag, beënt daarom uw vijver met .​

  • bevat een hoge concentratie aan bacteriën in poedervorm
  • het volstaat het biologisch compartiment van de filter vochtig te maken en het poeder hierover te verdelen

toepassingsperiode: half februari – half november

Om uw nieuwe vijverfilter snel biologisch actief te maken is het aan te bevelen die te beënten met .

  • bevat een hoge concentratie aan bacteriën in poedervorm
  • het volstaat het biologisch compartiment van de filter vochtig te maken en het poeder hierover te verdelen

toepassingsperiode: half februari – half november

Optimale waterkwaliteit

Wanneer de kwaliteit van uw vijverwater niet in orde is, zal u onherroepelijk geconfronteerd worden met allerlei problemen. Algen steken massaal de kop op en de gezondheid van uw vissen en waterplanten komt in het gedrang. De waterkwaliteit van uw vijverwater wordt bepaald door 3 parameters: de zuurtegraad (pH), de carbonaathardheid (KH) en de totale hardheid (GH).

stuurt de pH naar de correcte evenwichtswaarde en verhoogt zowel de KH als de GH in één en dezelfde toepassing. Dosering : 100 gram per 1.000 liter water (poeder uitstrooien over het vijveroppervlak)

Anderen lazen ook deze tuintips

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!