Onderhoud

Slib, houd het onder controle

Slib is de afzetting op de bodem van in uw vijver aanwezige vaste deeltjes. Dood organisch materiaal zoals plantenresten en ingewaaid blad kan zich gedurende jaren opstapelen tot een dikke, zuurstofarme laag. De afbraakprocessen die in het bezinksel plaatsvinden, gebeuren dus zonder zuurstof (anaeroob).

Hierbij worden giftige stoffen gevormd (methaan, ammoniak, waterstofsulfide) die vissterfte kunnen veroorzaken. Bovendien werken de anaerobe afbraakprocessen verzurend, waardoor zware metalen, aanwezig in de sliblaag, kunnen vrijkomen.

Er is altijd wel een sliblaagje aanwezig op de vijverbodem, dit kan geen kwaad zolang deze niet te dik wordt. Wordt de sliblaag echter te dik dan komt de gezondheid van uw vijver in gevaar en moet u ingrijpen.

Hoe het slib in uw vijver voorkomen?

Er zijn verschillende maatregelen die u kan ondernemen en voorkomen is steeds beter dan genezen houd daarom rekening met een aantal aandachtspuntjes:

  • verwijder regelmatig ingewaaide bladeren en ander vuil. Dit kan u doen met een schepnet of door een skimmer in uw vijver te plaatsen die de bladeren en het vuil dat op het water drijft verzamelt.
  • rottend blad of slib op de bodem, dit haalt u weg met een schepnet waar u eventueel, in het geval van fijn slib, een panty overheen kunt doen. Werkt u wel met hele rustige bewegingen zodat u het fijne slib niet door de hele vijver doet dwarrelen. Pas ook op dat u geen lekkage veroorzaakt als uw vijver is aangelegd met vijverfolie.

Het is overigens niet verstandig om de hele vijver leeg te pompen om de bodem schoon te kunnen maken. Hiermee verwijdert u niet alleen allerlei nuttige kleine waterdiertjes maar ook tast u daarmee de bacteriële huishouding in sterke mate aan en die is erg belangrijk in uw vijver.

Hoe het slib in uw vijver aanpakken?

Om de afbraak van het slib in de vijver te versnellen moet u ervoor zorgen dat er voldoende zuurstof aanwezig is zodanig dat de aerobe afbraakprocessen gestimuleerd worden.

is hiervoor het ideale middel. Deze kalk is een coccolietenkalk. Deze kalk is opgebouwd uit holle skeletstructuren die afkomstig zijn van microscopisch kleine schaaldiertjes uit de oceanen. Als u toepast, rijkt u het vijverwater aan met duizenden kalkskeletten van coccolieten. Deze kalkskeletjes zinken naar de bodem en rijken de sliblaag aan met zuurstof. Hierdoor wordt de aerobe bacteriële afbraak gestimuleerd. Doordat de  langzaam oplost stijgt bovendien ook de zuurtegraad wat nog een extra stimulans is voor de bacteriële afbraak van de sliblaag.

Toepassing:

  • Jaarlijkse onderhoudsdosis = 100 – 250 g/m² vijveroppervlak
  • In geval van een dikke sliblaag = 100 – 250 g/m² vijveropppervlak; 2 x per jaar toepassen, nadien jaarlijkse onderhoudsdosis toepassen
  • De exacte dosering hangt af van de vijverwateranalyse: pH en calcium (Ca); de dikte van de sliblaag en het zuurstofgehalte.
  • Tracht de korrels zo gelijkmatig mogelijk over het vijveroppervlak te verdelen, zonder ze vooraf in water op te lossen. In functie van het probleem mag de toepassing herhaald worden. Toepassen bij een watertemperatuur van minimum 10 – 14 °C.
  • Het effect van is niet na één toepassing zichtbaar. Voor een zichtbaar resultaat zijn minstens 2 en liefst 3 of 4 toepassingen nodig. Per seizoen moeten minstens 1 en hoogstens 2 toepassingen gebeuren.

Voor grote vijver:

In grote vijvers wordt DCM Fossiele Zeewierkalk van Coccolieten aangeraden.

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!