Aanleg

Aantal vissen

In de meeste boeken wordt de hoeveelheid vis die u maximaal mag uitzetten, uitgedrukt per eenheid wateroppervlak. De meningen hierover lopen sterk uiteen, van 10 cm tot 150 cm vis per vierkante meter !

De reden om dit per vierkante meter uit te drukken, is volgens veel auteurs dat de hoeveelheid zuurstof in het water afhankelijk is van de grootte van het contactoppervlak van het water met de lucht.

Het zuurstofgehalte van het water wordt evenwel niet alleen bepaald door de diffusie van luchtzuurstof naar het water. Deze diffusie is namelijk heel traag, wat geïllustreerd wordt door het zuurstofgehalte van de lucht (21%) te vergelijken met de oplosbaarheid van zuurstof in water (0,001%).

Indien veel onderwaterplanten aanwezig zijn in de vijver, dragen ook deze bij tot het totale zuurstofgehalte. Daarom is het logischer om het aantal vissen te berekenen op basis van het totale volume en niet op basis van het vijveroppervlak. Naast de planten speelt ook de aanwezigheid van een filter hierin een rol.

Als algemene regel kunt u het volgende aanhouden (hoe meer zuurstofplanten, hoe meer vissen u kan uitzetten):

  • zonder filter: 30-50 cm per 1000 liter water
  • met filter: 70-100 cm per 1000 liter water

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!