Aanleg

Drijvende planten en planten met drijvende bladeren

Overmatig veel zonlicht veroorzaakt een te sterke opwarming van het water en kan zo leiden tot zuurstofgebrek. Bovendien is teveel zonlicht één van de belangrijkste oorzaken van sterke algengroei, vooral van draadalgen.

Door te zorgen voor voldoende drijvende planten in de vijver, blijft zelfs op de warmste zomerdagen de opwarming en lichtinval beperkt wat helpt om de algengroei te beperken.

Men onderscheidt planten die écht drijven en planten met drijvende bladeren. Beide hebben evenwel dezelfde functie: ze bedekken een deel van de vijver – ideaal is één derde tot maximum de helft van het totale oppervlak – en voorkomen een te snelle opwarming en verdamping. Bovendien zijn het ook ideale landings- en schuilplaatsen voor talrijke dieren van in en rond de vijver.

Drijvende planten

Nog méér dan voor andere vijverplanten is de waterkwaliteit, in het bijzonder de zuurtegraad en de hardheid, van doorslaggevend belang voor een goede groei. De meeste drijvende planten vragen stilstaand water met een hoge hardheid om verslijming te voorkomen. Gebruik voor een optimale waterkwaliteit.

krabbescheer (Stratiotes aloides)

kikkerbeet (Hydrocharis morsusranae)

waterhyacint (Eichhornia crassipes)

waternoot (Trapa natans)

Planten met drijvende bladeren

Zet deze planten altijd in korven gevuld met DCM Vijverpotgrond, een substraat dat speciaal voor waterlelies is ontwikkeld. Dankzij het hoge gehalte aan klei en zand zorgt deze potgrond niet alleen voor een stevige verankering, maar worden ook de voedingselementen goed vastgehouden, belangrijk voor een goede groei.

waterlelie (Nymphaea)

watergentiaan (Nymphoides peltata)

Kaapse waterlelie (Aponogeton distachyos)

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!