Aanleg

Waterlelie

Aan de koningin van de vijver zijn volledige boeken en websites gewijd. Onderstaande uitleg over waterlelies is dan ook heel summier en niet meer dan een overzicht van de verschillende groepen waterlelies, onderverdeeld in functie van de plantdiepte. Eerst worden enkele tips gegeven in verband met planten, standplaats en delen.

Er worden alleen winterharde waterlelies vermeld. De tropische soorten moeten immers elk najaar uit de vijver worden gehaald en in vochtig zand vorstvrij overwinteren. Aangezien de planten jaar na jaar groter worden, is dit na verloop van tijd een lastig en tijd- en plaatsrovend karwei. Er is evenwel een héél ruime keuze aan winterharde waterlelies die in de vijver overwinteren en slechts om de 3-5 jaar gedeeld moeten worden.

Planten

Waterlelies worden bij voorkeur geplant in geperforeerde manden of korven. Dit maakt het makkelijker om na enkele jaren de plant te delen. Vul de manden op met DCM Potgrond voor waterlelies, een substraat dat speciaal voor waterlelies is ontwikkeld. Deze potgrond bevat extra veel klei en zand, precies wat waterlelies nodig hebben. Bovendien zweeft deze potgrond niet in het water waardoor de vijver helder blijft.

Maak de DCM Potgrond voor waterlelies eerst goed nat vooraleer u er de waterlelie in plant. Zo vermijdt u dat hij teveel lucht bevat waardoor de mand zou kunnen gaan drijven. Plant de wortelstok aan de zijkant van de mand, met het groeipunt (de neus) naar het midden gericht. Zo heeft de wortelstok de meeste ruimte om vanuit de neus verder uit te groeien.

Standplaats

Volle zon en stilstaand water uit de buurt van fonteinen, pompen en watervallen, zijn een absolute vereiste voor een goede groei en rijke bloei. Wanneer voortdurend water op de bladeren terecht komt, werken de druppels als brandglazen waardoor verbranding kan optreden. Bovendien wordt dan ook de gasuitwisseling via de huidmondjes – die zich bij waterlelies aan de bovenkant van het blad bevinden – sterk belemmerd.

De bloei begint de tweede helft van juni of begin juli en duurt tot eind september, begin oktober. De bloemkleuren zijn heel divers: wit, geel, rood, roze, koper en alle denkbare schakeringen tussenin. Elke bloem bloeit ongeveer vijf dagen en tijdens de bloei verandert vaak ook de bloemkleur.

Indeling volgens grootte en plantdiepte

De grootte van de vijver en de verschillende dieptezones bepalen welke waterlelies in de vijver thuishoren. Ruwweg kan men stellen dat de waterlelie aan het wateroppervlak ruim 1,5 tot 2 keer de plantdiepte inneemt. Een waterlelie die bijvoorbeeld op 60 cm diepte geplant dient te worden, neemt ruim 1m2 plaats in aan het oppervlak.

Soorten voor waterschalen en kuipen

Deze soorten worden geplant op een diepte tussen 10 en 30 cm. De drijvende bladeren nemen een oppervlak van ongeveer 40 x 40 cm in. Bij sommige zijn de bloemen vaak niet groter dan ongeveer 3 cm !

Naam Bloemkleur (kroonbladeren) Kleur meeldraden
Nymphaea ‘Pygmaea Alba’ wit geel
Nymphaea ‘Pygmaea Helvola’ geelwit geel
Nymphaea ‘Pygmaea Rubra’ rozerood oranjegeel
Nymphaea ‘Aurora’ eerst gelig, later oranje en rood oranjegeel

Soorten voor kleine vijvers

Deze soorten worden geplant op een diepte tussen 30 en 50 cm. De drijvende bladeren nemen een oppervlak van ongeveer 70 x 70 cm in.

Naam Bloemkleur (kroonbladeren) Kleur meeldraden
Nymphaea ‘Gonnère’ wit, kelkbladen iets gelig geel
Nymphaea ‘Caroliniana’ roze oranjegeel
Nymphaea ‘Firecrest’ roze oranje
Nymphaea ‘Laydekeri Purpurata’ bordeauxrood oranje
Nymphaea ‘Paul Hariot’ eerst gelig, later roodoranje geel

Soorten voor middelgrote vijvers

Deze soorten worden geplant op een diepte tussen 50 en 90 cm. De drijvende bladeren nemen een oppervlak van 1 tot 1,5 m2 in.

Naam Bloemkleur (kroonbladeren) Kleur meeldraden
Nymphaea odorata ‘Alba’ wit geel
Nymphaea ‘Marliacea Albida’ wit geel
Nymphaea ‘Marliacea Chromatella’ witgeel geel
Nymphaea ‘Rose Arey’ roze, anijsgeur geel
Nymphaea ‘Attraction’ rozerood aan basis, wit aan top geel
Nymphaea ‘James Brydon’ rood rood
Nymphaea ‘Atropurpurea’ dieprood oranjegeel

Soorten voor grote vijvers

Deze soorten worden geplant op een diepte groter dan 90 cm. De drijvende bladeren nemen een oppervlak van minstens 1,5 m2 in.

Naam Bloemkleur (kroonbladeren) Kleur meeldraden
Nymphaea tuberosa ‘Richardsonii’ wit geel
Nymphaea ‘Gladstoniana’ wit geel
Nymphaea ‘Marliacea Rosea’ lichtroze, bijna wit geel
Nymphaea ‘Charles de Meurville’ roze geel

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!