Aanleg

Zuurstofplanten

Zuurstofplanten groeien “kopje onder” en geven zuurstof af aan het vijverwater. Deze zuurstof is levensnoodzakelijk voor de vissen en voor de bacteriële afbraak van organisch materiaal zoals plantenresten en overtollig visvoeder.

Wilt u een heldere en gezonde vijver, dan mag u hierop zeker niet bezuinigen. Vier tot zes bosjes per 1000 liter water is het absolute minimum.

Naast zuurstofproducenten zijn deze planten ook snelle groeiers. Ze nemen veel voedingsstoffen (nitraat, fosfaat) op uit het water en helpen zo algengroei voorkomen. Wanneer zuurstofplanten wegkwijnen of afsterven heeft dit meestal te maken met een minder goede waterkwaliteit Vooral de hardheid van het water is zeer belangrijk voor zuurstofplanten. U kan hieraan verhelpen door toe te voegen aan het water. Omdat niet alle zuurstofplanten in elke vijver even goed groeien is het aan te bevelen te starten met verschillende soorten. Op die manier kan u het risico spreiden en zal u snel merken welke soorten het in uw vijver goed doen.

Eenmaal zuurstofplanten groeien, moeten ze soms beperkt worden in omvang. In dat geval kunnen we spreken van een ‘luxe-probleem’. Forse groei van zuurstofplanten wijst er immers op dat de overtollige voedingselementen in het water goed worden verwerkt. Om te verhinderen dat de vijver dichtgroeit, kan u ze zonder probleem terugknippen. Hou wel minimum 1/3 van het volume over om het evenwicht in de vijver niet in gevaar te brengen.

Soorten zuurstofplanten:

fonteinkruid (Potamogeton)

waterpest (Elodea, Egeria)

hoornblad (Ceratophyllum)

vederkruid (Myriophyllum)

waterviolier (Hottonia)

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!