Onderhoud Behandelen

S.O.S. Buxus: eenvoudig stappenplan voor een stralende buxus

De buxus heeft de laatste jaren last van verschillende ziekten en plagen. Omwille van die problemen wordt de buxus vaak opgegeven en gerooid. Maar dat is helemaal niet nodig. Alternatieven voor buxus blijken niet altijd even waardevol en veel van de buxusproblemen zijn perfect onder controle te houden. 

Volg deze stappen voor een stralende buxus.

De buxus heeft de laatste jaren last van verschillende ziekten en plagen. Omwille van die problemen wordt de buxus vaak opgegeven en gerooid. Maar dat is helemaal niet nodig. Alternatieven voor buxus blijken niet altijd even waardevol en veel van de buxusproblemen zijn perfect onder controle te houden.

Volg deze stappen voor een stralende buxus.

1. Bemest en bekalk

Zorg er eerst en vooral voor dat de buxus in optimale condities kan groeien door hem regelmatig te bemesten en te bekalken. Een goed gevoede plant zal van nature minder vatbaar zijn voor ziekten en insecten. Bemest daarom buxus 2 keer per jaar met DCM Meststof Buxus en bekalk in het najaar met DCM Groen-Kalk®.

2. Maak een fysische barrière met lavameel

Voorzie je buxus regelmatig van een fijn laagje DCM Vitasilica®. Lavameel vormt namelijk een fysische barrière die de plant minder toegankelijk maakt voor insecten en schimmels! Gebruik de DCM Poederverstuiver voor het verstuiven van DCM Vitasilica® lavameel.

Tip:

Geef de plant regelmatig een douche met DCM Brandnetelgier. Brandnetelgier is van oudsher gekend in de moestuin en zorgt voor een mooie buxus. Geef je buxus gerust om de 7 à 15 dagen een rijkelijke douche!

3. Vang en monitor de buxusmot

De buxusmot is zeer actief in het late voorjaar en in de zomer. Ze legt eitjes in de buxus waaruit de rupsen ontluiken. De rupsen van deze mot zijn in staat om in een mum van tijd je buxus kaal te vreten. De eerste vraatschade door overwinterde rupsen begint al vanaf maart. Beginnende aantastingen herken je aan weggeschraapt bladmoes, kleine rupsjes en de aanwezigheid van kleine korreltjes (uitwerpselen) in de buxus. Bij latere aantastingen zijn de rupsen duidelijkzichtbaar, vreten ze in snel tempo bladeren op en zie je grote hoeveelheden uitwerpselen (korreltjes) onder de plant. Door het ophangen van het DCM Cydalima-Pheromone® (feromoon buxusmot) in combinatie met de DCM Mottenval worden mannelijke motten in de val gelokt. Zo kan je de plaag opvolgen (monitoren) om daaropvolgend een juiste bestrijdingsstrategie te kiezen.

4. Geef je buxus een boost

Aangetaste buxus ziet er soms erg kaal uit en vertoont nog maar weinig leven. Maar het is nog niet te laat om je buxus te redden! Staat er nog (een beetje) blad aan de plant? Bespuit je buxus dan met DCM Bladvoeding Olega® Groen. Deze bladvoeding is rijk aan ijzer, bezorgt de plant opnieuw een intens groene kleur en geeft je buxus de nodige energie om aan te sterken. Indien er geen blad meer op de buxus staat, snoei je de plant best stevig terug en bemest je met DCM Meststof Buxus.

5. Snoei regelmatig voor een mooie, compacte groei

Hoe vaker je de buxus snoeit, hoe compacter de structuur wordt, wat zorgt voor een mooiere snoeivorm. Begin aan de zijkanten en snoei daarna de bovenkant van de haag.

Met deze verzorgingskalender hou je je buxus stralend en fit.

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!