Houd de paardenkastanjemineermot onder controle!

Houd de paardenkastanjemineermot onder controle!

De paardenkastanjemineermot is reeds jaren één van de grootste vijanden van de paardenkastanje. Dit kleine motje is in staat om de paardenkastanje reeds vroeg in de zomer in herfsttooi te zetten. Drie generaties larven mineren immers heel het groeiseizoen het blad waardoor het verdroogt en vervroegd afvalt. Helaas heeft de natuur nog geen passende oplossing gevonden om dit beestje een halt toe te roepen. Gelukkig zijn niet alle paardenkastanjes even gevoelig en blijft het uiteraard een waardevolle sierboom. 

Er komen in onze streken tot drie generaties voor per jaar. Door in het groeiseizoen het DCM Cameraria-pheromone® in te zetten kan je perfect monitoren wanneer de motjes actief zijn om alzo een juiste bestrijdingsstrategie te kiezen. 

Hoe DCM Feromoon Paardenkastanjemineermot en DCM Mottenval gebruiken?

  • Installeer uiterlijk half april de DCM Mottenval. Eén feromooncapsule in combinatie met de DCM Mottenval is goed voor ongeveer 100 m² of voor een boom met een kruindiameter van max. 12 m.
  • Doe onderaan in de val een beetje water (max. 5 cm) met een druppeltje zeep zodat deze kleine motjes niet kunnen ontsnappen vóór dat je ze kan tellen.
  • Hang de val bij voorkeur onderaan in de kruin van de paardenkastanje. Vervang om de 6 weken de feromooncapsule (start midden april met de eerste capsule, 4 capsules voor drie generaties motjes).
  • Verwijder en vernietig afgevallen bladeren. Zo vermindert u de schade in het volgende jaar door motten van overwinterende poppen.
DCM Cameraria-pheromone®

DCM Cameraria-pheromone®

Feromoon paardenkastanjemineermot