Behandelen

Emelten op een natuurlijke manier bestrijden

Zie je bij valavond langpootmuggen in je tuin? Dan is het opletten geblazen! De larven van de langpootmuggen, de emelten, kunnen namelijk een grote ravage aanrichten in je tuin. Emelten vreten zich vol met de wortels van het gras. Als ze alles hebben opgegeten, verhuizen ze naar een andere plaats in het gazon om daar opnieuw de wortels aan te vallen. Zo krijg je pleksgewijs dorre plaatsen in het gazon. Gelukkig kan je de boosdoeners bestrijden, met de hulp van de natuur.

Emelten herkennen

Emelten zijn bruingrijs van kleur, tot 4 cm lang en hebben geen poten. Je vind ze in de zode op ongeveer 2 à 3 cm diepte. Daar knabbelen ze aan de wortels van het gazon, met lelijke kale plekken tot gevolg. Verwar emelten niet met engerlingen. Die zijn wit van kleur, met een oranjebruine kop en 3 paar poten.

De levenscyclus van de langpootmug

Langpootmuggen leggen, afhankelijk van de soort, eitjes in het najaar of in het voorjaar én het najaar. Uiteraard is deze met twee cycli per jaar het meest nefast voor het gazon. Van zodra de eitjes uitkomen, starten de emelten met vraat aan wortels en bovengrondse delen!

“Heb je te maken met emelten? Leg een zwart plastiek op het gazon en kijk de dag nadien of er onder de plastiek larven te vinden zijn. “

Bestrijd emelten met de hulp van de natuur

DCM Felti-Guard®

Insectendodende microscopische aaltjes (nematoden, Steinernema feltiae) treden de emelten binnen via natuurlijke lichaamsopeningen en infecteren hun prooi met bacteriën: deze verdoven en doden het insect. De aaltjes voeden zich met inhoud van het dode insect.

Gebruiksaanwijzing

De nematoden zitten niet homogeen verdeeld in de verpakking: gebruik daarom steeds de volledige inhoud van de verpakking

 1. Meng de inhoud grondig met 10 liter zuiver water tot het product volledig is opgelost
 2. Neem een gieter en een maatbeker, leng de oplossing aan volgens onderstaande tabel om een aanbevolen dosis van 5 miljoen aaltjes per 10 m² te behalen

Product Inhoud A B C D Toepassingen
DCM Felti-Guard® 10 m² 5 miljoen aaltjes 10 L - - 10 L 1x
DCM Felti-Guard® 100 m² 50 miljoen aaltjes 10 L 1 L 9 L 10 L 10 x
 • Bij zware aantasting verdubbel de dosis tot 1 miljoen aaltjes per m²
 • Toepassen bij bewolkt en/of regenachtig weer; minimale bodemtemperatuur voor doeltreffende werking bedraagt ± 13°C
 • Roer tijdens het toepassen regelmatig in de gieter om te vermijden dat de aaltjes naar de gieterbodem zakken
 • spuittoestel: 
  • Verwijder alle zeefjes en filters, inclusief deze in de spuitdop. Spuitdop opening 0,5 mm
  • Spuitdruk: 5-10 bar. Maximale spuitdruk van 10 bar niet overschrijden
 • De bodem grondig bevochtigen en 4 weken vochtig houden (aaltjes overleven en bewegen zich voort in het bodemvocht)

Toepassingsperiode DCM Felti-Guard®*

J F M A M J J A S O N D
                         

toepassingsperiode  ideale toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Tip

Blijven er gaten in je gazon achter? Herstel die dan zo snel mogelijk, met DCM Graszaad Riparo® Plus, voor er zich onkruid op die plekken nestelt. Maak de ondergrond los met een hark en werk eventuele oneffenheden eerst weg met DCM Vivimus® Gazon. Is het een grote plek, strooi dan DCM Meststof Aanleg Gazon uit, voor een eerste basisvoeding. Na enkele weken geniet je alweer van een dicht, donkergroen gazon.

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!