Verzorging en bemesting van laurier.

Verzorging en bemesting van laurier.

De laurier is een plant afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de tijd van de oude Grieken. Deze aromatische plant die zich heel goed in kuipen laat telen en zich bovendien in allerlei vormen laat knippen heeft zo haar eigen wensen.

De laurier als kuipplant vinden we voor het eerst terug in de botanische tuinen van de 16e eeuw. In de streek van Brugge, het centrum van de Belgische laurierteelt, is de cultuur van Laurus nobilis als kuipplant al sedert de 17e eeuw een traditie. Met de toenemende interesse voor kuipplanten heeft ook de laurier sedert een tiental jaren sterk aan populariteit gewonnen.

In de lente ontwaakt de laurier uit zijn winterse rustperiode. Breng de plant naar buiten zodra de temperatuur niet meer onder de -3°C daalt en zet hem op een lichte tot halfbeschaduwde plaats. Geef tijdens de groeiperiode, van maart tot augustus, 3 tot 4 keer per week water. Zorg er wel voor dat de pot nooit in het water staat en gebruik een pot die voorzien is van een aantal gaten zodat overtollig water kan wegvloeien.

Voor een gezonde groei heeft de laurier tijdens de groeiperiode voeding nodig. Omdat de laurier vrij traag groeit, is DCM Meststof Laurier & Bladhoudende Heesters de beste keuze. 

Deze meststof biedt u de volgende voordelen:

  • lange werking, ideaal voor een rustige groei en gezonde planten
  • verrijkt met magnesium voor stevige, diepgroene bladeren
  • in MINIGRAN® TECHNOLOGY voor een stofvrije en propere toepassing

Tijdens de zomer

Naast regelmatig begieten en bemesten is er ‘s zomers een onderhoudssnoei van de snelgroeiende takken nodig om de plant in de gewenste vorm te behouden. Een compacte symmetrische groei wordt bevorderd door de pot om de 2 weken een halve draai te geven.

Tijdens de winter

Laurier mag gerust buiten blijven staan zolang het kwik niet beneden de -3 °C daalt. Bij strenge of langdurige vorst is een garage of veranda een ideale overwinterplaats. Laat de plant echter niet te lang binnen staan, anders riskeert u dat zij te vroeg weer begint te groeien, wat haar gevoeliger maakt voor wind en late nachtvorst. Vergeet ten slotte ook in de winter niet om uw laurier af en toe een beetje water te geven.

Hoe ideaal verpotten?

September is de beste maand om de plant te verpotten indien de plant te groot geworden is. Gebruik voor laurier in pot DCM Ecoterra® Terrasplanten & Mediterrane Planten. Zijn blijvend luchtige structuur houdt de wortels gezond en verzekert uw laurieren een lang leven.

  1. Gebruik een pot met gaten in de bodem zodat overtollig water makkelijk weg kan. Bedek de bodem met een laagje DCM Hydrokorrels.
  2. Maak de DCM Ecoterra® Terrasplanten & Mediterrane Planten goed los en vul de pot er gedeeltelijk mee op. Laat voldoende ruimte over voor de wortelkluit.
  3. Haal de plant uit de oude pot en haal zoveel mogelijk oude potgrond weg. Zorg dat de wortelkluit vóór het verpotten voldoende vochtig is.
  4. Zet de plant op de gewenste hoogte in de pot en vul verder aan met DCM Ecoterra® Terrasplanten & Mediterrane Planten. Laat een gietrand van ongeveer 2 cm.
  5. Druk de potgrond aan en begiet flink voor een goede aansluiting tussen de wortelkluit en de potgrond.