Aanleg

Onderhoud van een serre

Om zo lang mogelijk van uw serre te kunnen genieten, is het belangrijk om zo nu en dan ook het nodige onderhoud te voorzien. Een propere serre oogt veel netter. Bovendien zullen de planten in een goed onderhouden serre veel minder last hebben van schimmelinfecties, bladluizen en allerlei andere insecten. Een grondige schoonmaakbeurt is dus zeker geen overbodige luxe.

Wat dient er te gebeuren op het einde van het tuinseizoen?

  • Was de ruiten en zorg ervoor dat er geen mos meer achterblijft.
  • Vervang de ruiten die kapot zijn.
  • Maak de werktafels en schappen die in de serre aanwezig zijn grondig schoon. Gebruik eventueel een desinfecteermiddel.
  • Zorg ook voor een propere bodem door het onkruid en eventueel achtergebleven plantenresten te verwijderen.
  • Controleer ook de serregoten en verwijder het eventueel aanwezige vuil.

Vermijd bodemmoeheid

Veel mensen die groenten kweken onder glas vragen zich af waarom een aantal gewassen na verloop van tijd niet meer zo goed willen groeien. Vaak heeft dit te maken met het feit dat in hobbyserres regelmatig dezelfde groenten worden geteeld. Dit gebrek aan vruchtafwisseling geeft aanleiding tot een zwakke groei, een verschijnsel dat ook wel ‘bodemmoeheid’ wordt genoemd.

Om dit probleem te voorkomen, kan je DCM Bodemactivator gebruiken. Deze bodemverbeteraar revitaliseert de bodem door hem te verrijken met humus. Resultaat: verhoogd vochthoudend vermogen, betere drainage, luchtige structuur en ontwikkeling van een rijk en gevarieerd bodemleven. Bovendien zorgt  DCM Bodemactivator voor een snellere inworteling waardoor de opname van voedingselementen verbetert en de planten optimaal kunnen groeien.

Verbeter de bodemstructuur

Om de bodemstructuur te verbeteren, is het raadzaam om elk voorjaar een flinke hoeveelheid (5 tot 10 liter per m²) DCM Vivimus® Groenten & Fruit door de bestaande serregrond te mengen. Dit organisch bodemverbeterend middel bevat veel organische stof, verrijkt de bodem met humus en activeert het noodzakelijke bodemleven. U kan deze DCM Vivimus® Groenten & Fruit trouwens ook gebruiken bij het uitplanten van sla, kolen, tomaten, prei, uien, aardappelen, komkommer, peterselie en alle soorten groeten en kruiden. Maak een mengsel van één deel uitgegraven grond met 2 delen DCM Vivimus® Groenten & Fruit. Vul het plantgat of de plantsleuf met dit mengsel, plant hierin, druk goed aan en geef een flinke hoeveelheid water.

Weet ook dat u voor de bemesting van uw serre best een zoutarme, natuurlijke meststof gebruikt. Omdat het in een hobbyserre nooit regent, is er geen natuurlijke doorspoeling. Een te hoge dosis zouten kan in de serre immers voor problemen zorgen. Planten kunnen in een zout milieu namelijk moeilijk wortels vormen, wat zich uit in een slechte groei. DCM Meststof Groenten in Serre is een 100% organische meststof die geschikt is voor alle groenten en geen opstapeling van overtollige zouten veroorzaakt.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!