Was het nu zuurminnend of kalkminnend?

Was het nu zuurminnend of kalkminnend?

De specifieke wensen van de planten in uw tuin zijn vaak erg verschillend. Bij de aanplanting en verzorging van uw planten, staat u hier best even bij stil. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk om de zuurtegraad (pH) van uw bodem te kennen en vooraf te weten of uw planten een kalkrijke bodem vragen dan wel een zure.

Kalkminnende planten = regelmatig bekalken

Kalkminnende planten gedijen het best in een bodem met een zuurtegraad die hoger is dan 7. Ze houden van een goed doorlatende, voedzame grond.

Is de pH van uw bodem te laag of met andere woorden, is de bodem in uw tuin te zuur, dan zullen uw kalkminnende planten de nodige voedingselementen niet optimaal kunnen opnemen, wat allerlei gebreksverschijnselen kan veroorzaken, zoals vertraagde groei, bladvergeling enz. Een te zure bodem kan u minder zuur maken door hem te bekalken. Aangezien de bodem van nature verzuurt, is een jaarlijkse bekalking met DCM Groen-Kalk® dan ook geen overbodige luxe. Uw kalkminnende planten zullen u er in ieder geval dankbaar voor zijn, want op die manier verhoogt u de pH van de grond.

Buxus is wellicht een van de meest populaire kalkminnende planten. Om het uw kalkminnende planten bij de aanplanting helemaal naar hun zin te maken, ontwikkelde DCM een schitterende bodemverbeteraar, DCM Vivimus® Universeel. Deze veredelde humusbron verbetert de bodemstructuur en creëert de ideale omstandigheden voor een snelle inworteling.

Ook voor de verzorging achteraf, heeft DCM een aantal aangepaste meststoffen op punt gesteld. Met DCM Meststof Buxus (NPK 7-5-7 + 3 MgO) geeft u uw buxus een langwerkende voeding, verrijkt met magnesium en zeewierkalk voor een compacte groei en diepgroene blaadjes.

Meststoffen voor kalkminnende planten

DCM heeft ook voor een aantal kalkminnende planten meststoffen-op-maat. Zo heeft bijvoorbeeld de DCM Meststof Buxus een speciaal aangepaste samenstelling met kalk. Ook voor clematis en lavendel is er een aangepaste meststof beschikbaar.

Zuurminnende planten = grond regelmatig verzuren

Zuurminnende planten houden van een zure bodem, dit wil zeggen met een pH lager dan 7. Bij de aanplanting doet u er meestal goed aan om de bodem nog enigszins te verzuren. Door DCM Vivimus® Heide, Rhodo & alle Zuurminnende Planten in de plantput te mengen, zorgt u voor een luchtige wortelomgeving met een zuurtegraad waarin zuurminnende planten zich opperbest voelen.

Om zuurminnende planten te bemesten, gebruikt u DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea. Het is een zachtwerkende meststof met magnesium en ijzer voor een rustige groei, een rijke bloei en een mooie groene bladkleur. Bovendien zal deze meststof de bodem lichtjes verzuren.

Meststoffen voor zuurminnende planten

Bij een verkeerde pH van de grond vertonen zuurminnende planten vaak lichtgroene of zelfs gele bladeren door bijvoorbeeld ijzergebrek. Naast het corrigeren van de zuurtegraad kan ook een aangepaste bemesting met ijzer dit probleem helpen oplossen. DCM heeft voor de meest voorkomende zuurminnende planten speciale meststoffen ontwikkeld die aangepast zijn aan de specifieke behoeften van deze groep planten.

Tip

Voor een uitgebreidere lijst en meer info verwijzen we u graag naar "Elke plant heeft zo zijn lievelingsgrond".