Onderhoud

Je kamerplanten in topconditie

Om ten volle van je kamerplanten te kunnen genieten, komt het erop aan zo goed mogelijk aan hun natuurlijke groeivoorwaarden te voldoen. Licht en water zijn belangrijk, maar ook de grondsoort en het type voeding.

Kamerplanten, voor elk wat wils

Kamerplanten zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Sommige planten zullen je jarenlang trouw blijven, terwijl andere voor een kortere periode bedoeld zijn. De specifieke behoeften zijn vaak erg verschillend van plant tot plant. Vraag eventueel advies in je tuincentrum en bekijk vooraf waar je de plant wilt zetten.

Zo kies je voor de badkamer bijvoorbeeld best een plant die graag vochtig staat. Voor de woonkamer mag het meestal een plant zijn die een drogere lucht en wat meer zonlicht verdraagt. Welke plant je ook kiest, kamerplanten brengen sowieso sfeer en kleur in huis. Ze zorgen voor gezelligheid en zuiveren bovendien de lucht.

Licht is onmisbaar

Licht is onmisbaar voor planten. Onder invloed van het licht zetten planten immers koolstofdioxide en water om in suiker en zuurstof (fotosynthese). Die suikers hebben de planten nodig om te groeien. Niet alle kamerplanten hebben evenveel licht nodig. Cactussen en vetplanten, zoals Aloë, Crassula, Echeveria, verdragen bijvoorbeeld probleemloos een plekje in de volle zon. Varens, maar ook groene en niet bloeiende planten zoals klimop en howea palm hebben liever wat minder licht.

Daarnaast zijn er nog heel wat kamerplanten, zoals azalea’s en andere rijkelijk bloeiende planten, die wel graag veel licht hebben, maar geen rechtstreeks zonlicht verdragen.

Water met mate

De waterbehoefte varieert, afhankelijk naargelang van de plant en de omstandigheden. Sommige planten zijn van nature vochtminnend. Ook planten met grote bladeren of planten die in bloei staan en snel groeien, krijgen graag regelmatig water. Staan je planten in een warme, droge omgeving of in een aarden pot die het water veel vlugger verdampt dan een plastic pot, dan is het uiterst belangrijk dat ze voldoende water krijgen. In een koele of vochtige omgeving zullen je kamerplanten minder behoefte hebben aan water.

Hetzelfde geldt trouwens ook tijdens de wintermaanden, wanneer de planten in rust zijn. Kamerplanten waarvan de iets dikkere bladeren beschermd worden door een waslaag hebben doorgaans ook minder water nodig. Geef je kamerplanten dus zeker niet te veel water. Zou je ze toevallig toch uit het oog verliezen, dan maken ze zelf wel duidelijk dat het weer tijd is voor een beetje water. Hun bladeren gaan dan krullen en slap hangen.

Potgrond en bemesting

In tegenstelling tot de behoefte aan licht en water, die van plant tot plant verschilt, vragen alle kamerplanten een potgrond die een blijvend evenwicht garandeert tussen lucht en vocht.

DCM Potgrond Kamerplanten is een potgrond van topkwaliteit, speciaal ontwikkeld voor kamerplanten. Witveen en lavakorrels voorkomen dat deze potgrond extreem gaat inkrimpen bij uitdroging en dat hij gemakkelijk te herbevochtigen is. Zo behoudt hij zelfs na herhaaldelijk begieten zijn luchtige structuur. De kokosvezels in dit mengsel maken dat het zeer lang luchtig zal blijven, wat een voorwaarde is voor tropische kamerplanten zoals palmen en ficus.

DCM Potgrond Kamerplanten bevat bovendien een aangepaste basisvoeding voor 3 maanden. Kamerplanten halen weliswaar een groot gedeelte van hun energie uit het zonlicht, maar om goed te kunnen groeien, krijgen ze toch graag voldoende voeding.

Een snelle en eenvoudige manier om je kamerplanten wat extra energie te geven, is de DCM Vloeibare Meststof Kamerplanten. Deze meststof is uitermate geschikt voor groene en bloeiende kamerplanten en kan simpelweg aan het gietwater worden toegevoegd. De organische voedingselementen die gedurende 3 maanden vrijgesteld worden, zorgen voor een rustige groei en een langere bloei.

Verpotten

Na drie à vijf jaar is het meestal tijd om je kamerplanten te verpotten. De potgrond is dan vaak een beetje wit uitgeslagen. Voor planten die in de winter bloeien, is de herfst het ideale tijdstip. Voor de andere planten wacht je best tot in het vroege voorjaar.

Hoe ideaal verpotten?

  • Kies een geschikte pot met drainagegaten onderaan, zodat het overtollige gietwater makkelijk kan wegvloeien.
  • Bedek de bodem van de pot met een laagje DCM Hydrokorrels. Deze korrels beletten dat de drainagegaten dicht zullen slibben met potgrond of plantenwortels en verbeteren de drainage in de pot.
  • Maak de DCM Potgrond Kamerplanten goed los en vul de pot er gedeeltelijk mee op. Laat voldoende ruimte over voor de wortelkluit.
  • Haal de plant uit de oude pot, maak de wortels voorzichtig los en verwijder zoveel mogelijk oude potgrond. Zorg dat de wortelkluit vóór het verpotten voldoende vochtig is.
  • Zet de plant op de gewenste hoogte in de pot en vul verder aan met de DCM Potgrond Kamerplanten. Laat een gietrand van ongeveer 2 cm.
  • Druk de potgrond aan en begiet flink voor een goed contact tussen de wortelkluit en de potgrond.

Tip

DCM Hydrokorrels kan je ook gebruiken als afdekmateriaal voor je potten.

Een laagje van deze gebakken en gewassen korrels van zuivere klei bovenop de potgrond oogt niet alleen mooi en verzorgd, maar verhindert bovendien het opspatten van de potgrond bij het gieten. De potgrond zal op die manier ook minder snel uitdrogen.

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!