Onderhoud

De beste verzorging voor kamerplanten

Met hun bloemen en bladeren fleuren kamerplanten elk interieur op en zorgen ze voor sfeer en gezelligheid. Om jarenlang plezier te hebben van je kamerplanten, moeten hun natuurlijke groeiomstandigheden zo goed mogelijk nagebootst worden. Licht en water, maar ook de potgrond en de bemesting spelen daarbij een belangrijke rol.

 

Licht...

Een bron van leven. In het algemeen geldt: hoe meer licht in de kamer, hoe beter uw kamerplanten gedijen. Niet alle kamerplanten hebben evenwel dezelfde lichtbehoefte. Dracaena, Yucca en Ficus verkiezen bijvoorbeeld een goed verlichte kamer met veel zonlicht terwijl azalea’s en varens liever geen rechtstreeks zonlicht krijgen.

Water...

Overdaad schaadt. Het begieten moet worden aangepast aan de groeisnelheid en de wateropname van de plant. De meest voorkomende fout is de potkluit voortdurend nat te houden. Plantenwortels hebben immers niet alleen water, maar ook zuurstof nodig om voedingsstoffen te kunnen opnemen. Door langdurig water te geven "verdrinken" de wortels en sterft de plant uiteindelijk af. U kan dit vermijden door een kwaliteits-potgrond te gebruiken die te allen tijde zijn luchtige structuur behoudt.

Potgrond en meststoffen…

Een aangepaste voeding is doorslaggevend voor de kwaliteit van een potgrond. Door zijn luchtige structuur en het hoge gehalte aan witveen met een groot waterhoudend vermogen, is DCM Potgrond Kamerplanten de ideale potgrond voor je kamerplanten. De lavakorrels in deze kwaliteitspotgrond houden de poriën in de potgrond open zodat deze zelfs na herhaaldelijk begieten zijn luchtige structuur behoudt. De optimale verhouding tussen water en lucht, nodig voor een gezonde groei, blijft op die manier gewaarborgd.

De potgrond is niet alleen het substraat waarin de kamerplanten wortelen, maar ook het reservoir voor water en voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen moeten onafgebroken en vooral gelijkmatig vrijkomen. Daarom zijn aan DCM Potgrond Kamerplanten langwerkende, organische meststoffen toegevoegd. Deze basisvoeding is voldoende voor 3 maanden.

Hoe ga je te werk?

1

Gebruik een pot met gaten in de bodem zodat overtollig water makkelijk weg kan. Bedek de bodem met een laagje DCM Hydrokorrels.

2

Maak de DCM Potgrond Kamerplanten goed los en vul de pot er gedeeltelijk mee op. Laat voldoende ruimte over voor de wortelkluit.

3

Haal de plant uit de oude pot, maak de wortels voorzichtig los en haal zoveel mogelijk oude potgrond weg. Zorg dat, vóór het verpotten, de wortelkluit voldoende vochtig is.

4

Zet de plant op de gewenste hoogte in de pot en vul verder aan met DCM Potgrond Kamerplanten. Laat een gietrand van ongeveer 2 cm.

5

Druk de potgrond aan en begiet flink voor een goede aansluiting tussen de wortelkluit en de potgrond.

 

DCM Potgrond Kamerplanten bevat organische meststoffen die gedurende 3 maanden voedingselementen vrijstellen voor een goede groei en rijke bloei. Om daarna de bloei verder te onderhouden, is bijbemesten noodzakelijk. Gebruik hiervoor de DCM Vloeibare Meststof Kamerplanten.

Hoe gebruiken?

Geef je kamerplanten tijdens de groeiperiode (maart-september) 1 keer per week vloeibare meststof. De aangewezen dosis is 5-10 ml per liter gietwater. Fles schudden vóór gebruik.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!