Behandelen

Beperk de schade van de Kleine Wintervlinder

In een siertuin leven veel rupsen.Ze voeden zich met mals groen, om dan uit te groeien tot motten of vlinders.Sommige richten amper schade aan, andere zijn dan weer bijzonder vraatzuchtig, zoals de rupsen van de kleine wintervlinder. Ze voeden zich in het vroege voorjaar aan de knoppen en jonge bladeren van heel wat loof- en fruitbomen en kunnen heel wat schade veroorzaken. Gelukkig is er een manier om de schade te beperken.

“Vogels in je tuin pikken een deel van de rupsen uit de bomen, maar bij een grote plaag krijgen ze het niet alleen gebolwerkt. Dan is het tijd om hulp in te roepen.”

Onopvallende vlinder, kleine rups

In het vroege voorjaar voeden de rupsen zich met de knoppen en jonge bladeren van appelaars, blauwbessen, veenbessen, kersen… maar ook van sierbomen zoals eik, esdoorn, es, berk, linde, populier en wilg, en hagen van haagbeuk. De rupsen komen net uit het ei wanneer de eerste jonge blaadjes verschijnen. Je herkent ze aan hun lichtgroene kleur en typische strepen over het hele lijf: over de rug een donkere middenstreep met aan weerszijden twee lichte, witte lengtestrepen. Ze worden max. 2 cm groot.

Schade herken je aan duidelijke happen uit de jonge blaadjes. Ze vreten zich vol, en laten zich dan in de zomer aan een draadje op de grond zakken om daar te verpoppen. Pas in het najaar, vanaf de eerste nachtvorst, gaat de volwassen mannelijke wintervlinder op zoek naar het vleugelloze vrouwtje om te paren; hij vertrouwt daarbij volledig op zijn geurzin, hét moment om in te grijpen!

Rupsen van de kleine wintervlinder bestrijden

Besproei, vanaf de eerste waarneming van rupsen, van april tot ongeveer juni, de aangetaste zones met DCM Boomerang® Garden - Siertuin* om jonge rupsen te bestrijden.

Hoe werkt het?

DCM Boomerang® Garden - Siertuin* is een maag- en contact-insecticide met de werkzame stof spinosad. Deze stof wordt geproduceerd door een in de natuur voorkomende bodembacterie. Boomerang® Garden wordt plaatselijk opgenomen door het blad en bestrijdt hierdoor ook de verscholen rupsen. Na contact of opname van spinosad sterven de rupsen binnen 1-2 dagen.

Toepassingsperiode DCM Boomerang® Garden - Siertuin*

J F M A M J J A S 0 N D
                       

toepassingsperiode ideale toepassingsperiode

* Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst de productinformatie en het etiket, inclusief de passende waarschuwingszinnen en -symbolen.

Vangen en monitoren met feromonen

Hang in de herfst – oktober en november zijn dé maanden bij uitstek – een DCM Delta-Trap op in de tuin en plaats een DCM Opero-Pheromone® feromooncapsule op de lijmplaat om de vlucht nauwlettend te monitoren en aantastingen vroegtijdig te herkennen.

Hoe werkt het?

DCM Opero-Pheromone® bevat feromooncapsules met het specifieke seksferomoon (lokstof) van de kleine wintervlinder. Het feromoon wordt door de wind verspreid en wordt opgepikt door de mannetjes. Die vertrouwen bij hun zoektocht naar de vrouwtjes volledig op hun reukzin en vliegen blindelings in de val! Het feromoon blijft 6 tot 8 weken actief. Controleer de lijmplaten elke 2 dagen en vervang waar nodig.

Toepassingsperiode DCM Opero-Pheromone®*

J F M A M J J A S 0 N D
                         

toepassingsperiode ideale toepassingsperiode

* De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Boomlijmband

Plaats bij de start van de herfst (oktober) een transparante en gifvrije DCM Boomlijmband om de stam van de bomen en struiken die je wil beschermen. Zo voorkom je dat de vleugelloze vrouwtjes van de kleine wintervlinder via de stam omhoog kruipen om te kunnen paren.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!