Onderhoud

De verzorging van clematis

De clematis is een prachtige bloeier die helemaal niet zo moeilijk te verzorgen is. Graag geven wij u enkele tips om uw clematis in optimale conditie te houden.

Clematis bemesten

Door zijn enorme groeikracht en zijn weelderige bloei, verbruikt de clematis veel voeding. Een bemesting bevordert de groei en zorgt voor meer bloemen en een gezondere plant. DCM Meststof Clematis & Klimplanten is een organische, langwerkende meststof met een uitgebalanceerde samenstelling. Het hoge gehalte aan kalium in deze meststof zorgt voor sterke, uitbundig bloeiende planten en intense bloemkleuren. Deze meststof is bovendien rijk aan organische stof, een energiebron voor talrijke bodembacteriën. Deze organische stof wordt door het bodemleven omgezet in humus die de structuur, de doorlaatbaarheid en het microbieel leven van de grond verbetert, waardoor het wortelstelsel van uw planten zich goed kan ontwikkelen en gezonder en sterker blijft.

Deze organische meststof voor Clematis & Klimplanten is ook geschikt voor andere bloeiende en groene klimplanten zoals kamperfoelie, passiflora, blauwe regen. Ze kan vanaf maart worden toegepast.

Clematis snoeien

U moet onderscheid maken tussen clematissen die voor de langste dag bloeien en de soorten en cultivars die later op het jaar bloeien.

Clematissen die in het voorjaar bloeien

Vele clematissen (zeker de dubbelbloemige en de vroege grootbloemige clematissen zoals ‘Nelly Moser’), produceren hun bloemen op het hout van het vorige seizoen. Indien men deze soorten, bijvoorbeeld Clematis montana te fors terugsnoeit, zal men slechts een geringe bloemvorming krijgen.

Tijdstip:
Het is belangrijk deze types direct na de bloei te snoeien. Zo kunnen de nieuwe scheuten rijpen en bloemknoppen vormen tegen het volgende seizoen.

Clematissen die in de zomer bloeien

Er zijn Clematis-typen die hun bloemen elk jaar op nieuw hout vormen, zoals Clematis ‘Jackmanii’ en laatbloeiende grootbloemige hybriden, de Clematissen van de viticella groep, de texensis group. Deze clematissen moet u elk jaar flink terugsnoeien bijvoorbeeld tot op 75 cm boven de grond, zelfs als u een hoge muur wilt laten bedekken of een pergola wilt laten begroeien.

Tijdstip:
Deze laatbloeiende types worden in het vroege voorjaar (februari-maart) gesnoeid als de knoppen dikker beginnen te worden.

  • indien te vroeg gesnoeid kunnen de nieuwe scheuten last hebben van de vorst
  • indien u te lang wacht wordt het snoeien bemoeilijkt door de nieuwe jonge scheuten

Na het snoeien extra bemesten met DCM Meststof Clematis & Klimplanten (1 handvol per plant) en flink begieten.

Wist je dat?

De meest voorkomende ziekte die de clematis kan treffen is de verwelkingsziekte. Deze schimmelziekte kan in geen tijd een gezonde clematis volledig aantasten. Verwijder dan onmiddellijk de dode of aangetaste scheuten tot op de grond. Werk daarna DCM Vivimus® Universeel in de grond rond de aangetaste plant in. Zo kan uw plant snel weer nieuwe scheuten vormen.

Meer info vindt u op deze website:

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!