Aanleg

Je moestuin aanleggen van A tot Z: zo ga je te werk

Geen grotere voldoening dan het eten van smaakvolle en gezonde groenten die je zelf gekweekt hebt in je eigen moestuin. Wanneer je een aantal basisregels in acht neemt, zal je merken dat moestuinieren helemaal niet zo moeilijk is. Met een degelijke voorbereiding en een bodem die in goede conditie is, ben je al een heel eind op de goede weg. 
Ontdek in dit artikel hoe je de perfecte moestuin aanlegt, van A tot Z, van bodemvoorbereiding tot heerlijke vruchten.

De bodemvoorbereiding: je moestuin zaai- en plantklaar maken

Je oogst wat je zaait. En dat mag je in de moestuin best letterlijk nemen. Als je binnenkort een indrukwekkende oogst wil binnenhalen, is een goede voorbereiding cruciaal. 

Stap 1: Kies een geschikt perceel

De meest geschikte plek om een moestuin aan te leggen, ligt het grootste gedeelte van de dag in het zonlicht. Als je de ideale plek voor je moestuintje hebt gevonden, is het zaak ervoor te zorgen dat de bodem vruchtbaar wordt en blijft. Dat is een eerste sleutel tot succes, want gezonde groenten groeien in goede aarde.

Stap 2: Breng de zuurtegraad (pH) op peil

Indien de pH van je grond niet aangepast is aan de vereiste pH van het gewas, kunnen de planten de voedingsstoffen uit de grond minder goed opnemen. De bladkleur is bleek en de gewassen groeien minder goed.

De optimale pH voor de meeste gewassen bedraagt op lichte gronden 6 tot 6,5, op zware gronden 6,5 tot 7. Het afsterven en verteren van plantenresten, zuren die door de plantenwortels worden afgescheiden en zure regen zorgen ervoor dat de grond elk jaar verzuurt.

Om deze verzuring tegen te gaan, is het aangewezen om jaarlijks een bekalking met DCM Zeewierkalk Korrel te voorzien. Deze vlot strooibare en snel oplosbare gekorrelde kalk zorgt voor een milde ontzuring en mag omwille van zijn zachte werking zelfs tot vlak voor het zaaien of planten worden toegediend. Met deze kalk geef je ook meteen extra calcium die de bodemstructuur verbetert en een onmisbaar element is voor lekkere groenten. Bovendien is deze kalk van nature rijk aan sporenelementen, een bijkomende bron van vitamines voor de planten. Bekalken kan vanaf het najaar tot het voorjaar.

Verdeel de juiste dosis DCM Zeewierkalk Korrel over de moestuin. Hark de korrels vervolgens lichtjes in. Na het uitstrooien kan je de bodem begieten om de werking van de kalk te versnellen.

DCM Zeewierkalk Korrel
Kropsla en andere bladgewassen 1 - 2,5 kg/10 m²
Vruchtgroenten 1,5 - 3 kg/10 m²
Kruiden 1 - 2,5 kg/10 m²

Stap 3: Zorg voor een luchtige en humusrijke grond

Naast de zuurtegraad is ook de structuur van de bodem een essentiële parameter voor het succesvol telen van groenten en kruiden. Voor alle groenten geldt dat de grond een luchtige en kruimelige structuur moet hebben, waarin de plantenwortels voldoende water en zuurstof kunnen vinden. De grond mag dus zeker niet dichtslaan bij regen of inklinken bij droogte, want de gewassen zouden daardoor verstikken.

Om een goede bodemstructuur te bekomen of te behouden, komt het er daarom op aan voldoende en geschikt organisch materiaal (humus) in te werken. Je kan daarvoor een aantal producten gebruiken. Verse materialen zoals koemest, paardenmest of compost komen hiervoor in aanmerking, maar zijn volumineus en bevatten vaak onkruidzaden en ziektekiemen.

Een alternatief zijn gedroogde organische bodemverbeteraars zoals DCM Gedroogde Koemest en DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest. Deze producten hebben een warmtebehandeling ondergaan waardoor ze vrij zijn van ziektekiemen en onkruidzaden. Gebruik 1,5 kg/10 m² (op een goede grond) tot 3 kg/10 m² (op een slechtere grond).

Voor al het plantgoed dat je koopt in pot of persblok, zoals bladgroenten, vruchtgroenten, kolen, … gebruik je best een speciaal daarvoor ontwikkeld organisch bodemverbeterend middel, zoals de DCM Vivimus® Groenten & Fruit. Dit product creëert de ideale groeiomstandigheden voor de jonge planten en zorgt voor een vlotte overgang van het potje naar de volle grond. Maak een mengsel van één deel uitgegraven grond met twee delen DCM Vivimus® Groenten & Fruit. Vul het plantgat of de plantsleuf met dit mengsel, plant hierin, druk goed aan en geef een flinke hoeveelheid water. Zo verzeker je een snelle inworteling en een geslaagde aanplanting.

Waarom is humus zo belangrijk?

Humus bevordert de bodemstructuur:

  • Op zware kleigronden worden de kluiten minder vast zodat ze bij bewerking gemakkelijk uit elkaar vallen.
  • Op lichte zandgrond worden de korrels door de humus dan weer aan elkaar geklit waardoor er minder gauw verstuiving optreedt.
  • Humusrijke grond houdt de voedingselementen beter vast en voorkomt uitspoeling.
  • Humus kan bovendien als een spons water opzuigen en vasthouden. In droge perioden komt dat water ter beschikking van de wortels.
  • Humus is een onmisbare voedselbron voor het nuttige, maar vaak onzichtbare bodemleven.
  • Humusrijke gronden warmen in het voorjaar sneller op.

Stap 4: Zorg voor een aangepaste voedingstoestand

Nadat je de zuurtegraad en de bodemstructuur hebt aangepakt is het tijd om de voedingstoestand van je bodem op peil te brengen.

DCM Meststof Groenten & Fruit is een organische meststof, speciaal ontwikkeld voor het telen van alle soorten groenten en kruiden. Deze meststof bevat grondstoffen van natuurlijke oorsprong en garandeert een zachte, veilige werking zonder verbrandingsgevaar.

Dankzij de aanwezigheid van organisch gebonden voedingselementen blijft de uitspoeling naar het grond- en oppervlaktewater bovendien minimaal waardoor een rijke opbrengst en respect voor het milieu perfect samengaan.

DCM Meststof Groenten & Fruit:

  • Gedurende meer dan 100 dagen voeding, voor een rustige, volgehouden groei.
  • Een energiebron voor talrijke bacteriën, door het bodemleven omgezet in humus.
  • De ontwikkeling van het bodemleven wordt gestimuleerd.
  • Het hoge gehalte aan kalium in deze meststof bevordert de stevigheid van de groenten en de ontwikkeling van de vruchten.

Dankzij de zachte werking mag deze meststof gebruikt worden tot vlak voor het zaaien of planten, zonder verbrandingsgevaar. Werk de juiste dosis oppervlakkig in bij het plantklaar leggen van de grond:

DCM Organische Meststof voor Groenten
Bladgroenten 60 - 100 g/m²
Vrucht-, wortel-, knolgroenten en kolen 80 - 120 g/m²
Bonen en erwten 40 g/m²
Kruiden 40 - 60 g/m²
Aardbeien 50 - 80 g/m² of 15 - 30 g/plant
Kleinfruit 60 - 100 g/m² of 25 - 40 g/plant
Druiven 30 - 60 g/plant
Fruitbomen 80 - 120 g/m² of 60 - 120 g/plant

Lees ook: De moestuin bemesten: zo voed je een rijke oogst

Wist je dat DCM Meststof Groenten & Fruit ook geschikt is voor de biologische moestuin? Zo kweek je dus je eigen gezonde, biologische groenten. 

Je gewassen kiezen: groenten, kruiden en fruit

Wanneer de bodem in optimale conditie is, kan je beginnen met aanplanten. Weet jij al wat je binnenkort uit eigen tuin wil proeven? Ieder gewas heeft zijn eigen noden en uitdagingen, maar met de juiste verzorging wordt het kinderspel! 

Kies je voor aardappelen? Wacht dan niet te lang om het pootgoed uit te kiezen, zeker als je een voorkeur hebt voor een bepaalde variëteit. Als je de pootaardappelen vroeg in het jaar aankoopt, geniet je nog van een ruim aanbod én geef je de knollen nog voldoende tijd om te laten kiemen. Lees hier alles over aardappelen planten, aanaarden en bemesten. 

Wil je tomaten in de moestuin? Dan kan je vertrekken van zaadjes. Houd er dan wel rekening mee dat ze 8 tot 10 weken nodig hebben om tot bruikbare plantjes uit te groeien in potjes of zaaibakjes. Geen zin om zelf te zaaien? Dan kan je natuurlijk ook gewoon jonge plantjes kopen. Ontdek hier alles over het kweken en verzorgen van tomaten in de moestuin of serre. 

Ga je voor kolen? Dan is het belangrijk om de jonge koolplantjes van bij het begin de nodige aandacht te geven. Ze zijn immers vatbaar voor knolvoet, een ziekte die de watertoevoer verhindert. Lees hier hoe je kolen plant en knolvoet voorkomt. 

Wat dacht je van wat fruit, om de zomer extra zoet en sappig te maken? Aardbeien, bessen, druiven … je kan ze allemaal zelf kweken en verzorgen met een specifieke meststof. Ontdek hier hoe je te werk gaat voor bessen, aardbeien, druiven of ga een stapje verder met fruitbomen

Hou je ook van verse kruiden? Die kan je zelfs op het terras kweken in de vierkante meter tuin

Tuinieren in de serre

Is jouw moestuin in de serre? Goed idee, want zo kan je het tuinierseizoen behoorlijk verlengen. Maar ook voor de serre zijn er enkele specifieke stappen die je kan volgen om de beste resultaten te krijgen. Ontdek er alles over in dit artikel: Gezonde serreplanten in een propere serre

Kort samengevat

De meest geschikte plek om een moestuin aan te leggen, ligt het grootste gedeelte van de dag in het zonlicht. 

De optimale pH voor de meeste gewassen bedraagt op lichte gronden 6 tot 6,5, op zware gronden 6,5 tot 7.

Gebruik gedroogde organische bodemverbeteraars zoals DCM Gedroogde Koemest en DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest. Deze producten hebben een warmtebehandeling ondergaan waardoor ze vrij zijn van ziektekiemen en onkruidzaden.

DCM Meststof Groenten & Fruit is een organische meststof, speciaal ontwikkeld voor het telen van alle soorten groenten en kruiden. Deze meststof bevat grondstoffen van natuurlijke oorsprong en garandeert een zachte, veilige werking zonder verbrandingsgevaar.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster