Onderhoud

Gazon kalken: hoe vaak en waarom?

Een gazon bekalk je best jaarlijks, om de zuurtegraad op een gezond peil te houden. Want bij een onaangepaste zuurtegraad van de bodem zijn de plantenwortels niet in staat om voldoende voedingsstoffen op te nemen en krijg je een verminderde grasgroei. Op de open plekken die daardoor in het gazon kunnen ontstaan, kunnen mos en onkruiden makkelijk de kop opsteken. Beter voorkomen dan genezen dus!

Bodems verzuren van nature. Wanneer de bodem te zuur is, hebben de graswortels moeite om voedingsstoffen op te nemen. Zeker op zandgronden is dit een probleem omdat ze van nature sneller verzuren. De ideale zuurgraad (pH) voor je gazon ligt tussen de 6,0 en 7,0. Een te lage pH van de bodem belemmert immers de microbiële activiteit van de bodem. Bovendien worden de voedingselementen in de bodem moeizamer vrijgegeven aan de graswortels. Resten van afgemaaid gras worden minder snel omgezet en er ontwikkelt zich een moeilijk doordringbare viltlaag. Water en voedingsstoffen kunnen de graswortels dan niet meer bereiken. Een te lage pH bevordert ook de ontwikkeling van mos. Een juiste zuurtegraad van de bodem zorgt ervoor dat het gras weer voedingsstoffen kan opnemen en groeit zoals het moet, terwijl mos geen kans krijgt. Breng de zuurtegraad van de bodem daarom op peil met DCM Groen-Kalk®.

  • deze gekorrelde kalkmeststof is speciaal ontwikkeld voor gebruik op gazons en in siertuinen.
  • door een hoog gehalte aan magnesium (bevat 15 % MgO) zorgt DCM Groen-Kalk® voor een frisgroene kleur van je gazon.
  • gebruiksgemak is verzekerd door de makkelijke strooibaarheid, zowel met de hand als met een meststofstrooier.
  • een jaarlijkse onderhoudsdosis van 1 - 1,5 kg DCM Groen-Kalk® per 10 m² tussen november en januari volstaat voor een seizoen lang gazonplezier.
  • DCM Groen-Kalk® lost snel op.

DCM Groen-Kalk®, de sleutel tot een prachtig gazon!

Tip

Test de zuurtegraad van je bodem met de DCM Bodemanalyse Testkit.

Lees ook: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen en Kalk voor je gazon en de rest van je tuin

Kort samengevat

Een gazon bekalk je best jaarlijks, idealiter tussen november en januari, om de zuurtegraad op een gezond peil te houden.

Bij een onaangepaste zuurtegraad van de bodem zijn de plantenwortels niet in staat om voldoende voedingsstoffen op te nemen en krijg je een verminderde grasgroei. Op de open plekken die daardoor in het gazon kunnen ontstaan, kunnen mos en onkruiden makkelijk de kop opsteken.

DCM Groen-Kalk® is een gekorrelde kalkmeststof speciaal ontwikkeld voor gebruik op gazons en in siertuinen.

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Schrijf je nu in