Onderhoud

Hagen bemesten en snoeien

Strakke hagen moeten uiteraard gesnoeid worden. Geen tuinier die dat vergeet. Dat hagen ook voeding moeten krijgen, wordt vaak wel over het hoofd gezien.

Bemesten

Om vlot te kunnen groeien en snel een gesloten geheel te vormen, heeft uw haag voeding nodig. Er is echter nog een andere reden. Stel dat u langs de haag een bloeiende border of een gazon hebt dat u wel bemest. Dan zullen de haagwortels in de bodem van de border of het gazon doordringen om er de voedingsstoffen weg te halen die ze onder de haag niet vinden. Dit heeft uiteraard gevolgen voor uw border en gazon die hierdoor vaak aan schoonheid moeten inboeten.

Door regelmatig te bemesten met DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen voorziet u uw haagplanten op een uitgesproken natuurlijke wijze van de nodige voeding en houdt u hun wortelgestel actief. Een goed bemeste haag is bovendien gehard tegen ziekten, heeft een hogere weerstand en zal langer gezond blijven.

DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen

 • de zachte werking en evenwichtige samenstelling van deze meststof zorgt ervoor dat de groei of de hergroei na een snoeibeurt snel op gang komt
 • deze meststof geeft bladeren en naalden een diepgroene kleur. Ook de topscheuten blijven gezond en groen
 • dankzij het hoge gehalte aan kalium zijn de haagplanten gehard tegen extreme weersomstandigheden en beduidend minder gevoelig voor ziekten
 • bovendien voorkomt het bemesten van de haag zelf dat de wortels van de haagplanten op zoek gaan naar voedsel in de border of onder het gazon

Snoeien

Snoeien doet in schoonheid groeien. Een haag kan dus maar mooi worden als ze bijtijds gesnoeid wordt volgens de regels van de kunst. Hoe meer u snoeit, hoe dikker de haag zal worden.

Houd bij het snoeien de volgende regels in acht:

 • Snoei uw haag minstens tweemaal per jaar, 1 maal in het voorjaar en 1 maal in de nazomer.
 • Snoei nooit tijdens een zonovergoten dag om zonnebrand te vermijden. Vooral buxus en beuk zijn hiervoor gevoelig.
 • Gebruik steeds een scherpe snoei- of heggenschaar en let op de veiligheidsvoorschriften.
 • Snoei haagplanten met grote bladeren zoals laurierkers (Prunus laurocerasus) en hulst bij voorkeur met een handschaar. Een elektrisch aangedreven schaar veroorzaakt veel doormidden gesneden en rafelige bladeren. Ook buxushagen zijn mooier als u ze met een handschaar snoeit.
 • Voor een strakke haag spant u best eerst een touw waarlangs u dan vervolgens snoeit. Zeker bij een jonge haag komt zo’n touw goed van pas.
 • Snoei eerst de zijkanten van uw haag en dan pas de bovenkant.
 • Snoei de haag onderaan wat breder dan bovenaan, zodat de hele haag voldoende licht krijgt en ze tot tegen de grond mooi dicht gebladerd is.
 • Vergeet niet om de gesnoeide takken van de bovenkant af te halen. Ander zullen ze dor worden en zal uw haag er net iets minder strak uitzien.

Wist je dat?

Het is van groot belang uw hagen na elke snoeibeurt te bemesten indien u een goed gesloten haag wenst die geen roofbouw pleegt op uw borders.

Meer info vindt u op deze website:

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!