Aanleg

Het aanplanten van clematis

Kent u de clematis nog niet? Neem dan zeker even de tijd om kennis te maken met deze schitterende klimplant. Met haar prachtig getinte kelkbladen produceert ze een kleurenregenval aan fraai gevormde bloemen. Afhankelijk van de cultuurvariëteit kan ze tot enkele meters hoog opklimmen. Maar het plantengeslacht telt ook laaggroeiende soorten die evenals hun klimmende soortgenoten schitterende bloemen vormen. Hoe maakt u het deze plant naar haar zin?

Planttijd

Clematissen worden meestal aangeboden in pot. Ze kunnen dus in feite het hele jaar door aangeplant worden. De herfst en het voorjaar genieten als plantperiode echter de voorkeur. Beslist u om in het voorjaar te planten, geef uw clematisplant dan zeker voldoende water, om te verhinderen dat ze bij warm weer uitdroogt en afsterft. Plant u in het najaar, dan zal uw clematis nog nieuwe wortels kunnen vormen voor de winter, waardoor ze minder last zal hebben van de droogte het daaropvolgende jaar.

Het aanplanten

Clematissen vormen een krachtig en vrij uitgebreid wortelstelsel. Maak het plantgat daarom voldoende groot, zo’n 40 cm diep en 40 cm breed. Graaf het op ongeveer 30 à 45 cm van de muur, de pergola of de stam van de struik waartegen u de clematis wilt laten opklimmen.

Controleer ook even of de wortelkluit wel voldoende vochtig is. Zet de plant eventueel met pot en al gedurende een 10-tal minuten in een emmer met water. De wortels kunnen zich volzuigen met water en de grond zal daarna voldoende doordrenkt zijn.

Zorg ook voor een rijke en luchtige grond. Dit kan heel eenvoudig door de uitgegraven grond te mengen met een goede bodemverbeteraar zoals DCM Vivimus® Universeel, in een verhouding van 2 delen Vivimus® op 1 deel uitgegraven grond. Bedek de bodem van het plantgat daarna met een flinke laag van dit mengsel. Zet uw clematis vervolgens op de gewenste hoogte. Best raadpleegt u eerst even de plantinfo op het etiket van uw plant om te weten hoe diep ze precies geplant moet worden. Naargelang van de variëteit die u gekocht heeft, dient de plant namelijk dieper of juist gelijk met de aarde van de pot geplant te worden. Richt uw clematis bij het planten ook altijd een beetje schuin in de richting van de steun (muur, pergola, stam) waartegen ze gaat groeien.

Vul het plantgat daarna verder aan met het Vivimus®-tuingrond-mengsel, druk goed aan en geef een flinke hoeveelheid water.

Tips

Staat uw pas aangekochte clematisplant volop in bloei, dan doet u er goed aan ze licht terug te snoeien. Dit zorgt voor een betere vertakking.

De clematis heeft veel water nodig. Bescherm daarom de wortels van de clematis tegen direct zonlicht door bijvoorbeeld een bodembedekker over de wortelzone te laten groeien.

Meer info vindt u op deze website:

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!