Behandelen

Insecten natuurlijk bestrijden met aaltjes

Insectenparasiterende aaltjes of nematoden zijn minuscule wormpjes die kunnen ingezet worden ter bestrijding van verschillende schadelijke organismen. De aaltjes gaan actief op zoek naar hun prooi en treden hun gastheer binnen via natuurlijke openingen. Een meegedragen bacterie doodt de gastheer. Het aaltje voedt zich vervolgens met de inhoud van zijn prooi en vermenigvuldigt zich aldaar.

Op deze manier bestrijd je dus effectief en op een biologische manier slakken (Aaltjes tegen naaktslakken in de sier- en moestuin), coloradokevers, trips, emelten (Aaltjes tegen emelten en trips), engerlingen (Aaltjes tegen engerlingen in gazon) en larven van de taxuskever (Aaltjes tegen larven van de taxuskever).

Hoe gebruik je de aaltjes tegen insecten?

De nematoden zitten niet homogeen verdeeld in de verpakking: gebruik daarom steeds de volledige inhoud van de verpakking

10-100 m2:

  1. Meng de volledige inhoud met 10 liter water. Roer grondig gedurende enkele minuten tot het product volledig is opgelost.
  2. Neem een gieter en een maatbeker, leng de oplossing aan volgens onderstaande tabel tot een gebruiksklare oplossing van 10 L en verspreid deze gelijkmatig over 10m². Herhaal stappen 2 tot 4 totdat de volledige oppervlakte is behandeld. Roer regelmatig in de emmer en gieter om te vermijden dat de aaltjes naar de bodem zakken.

 

Product Inhoud 1 2 3 4 Herhaal stap 2 tot 4
Tot 10 m² 5 miljoen aaltjes 10 L - - 10 L 1x
Tot 50 m² 25 miljoen aaltjes 10 L 2 L 8 L 10 L 5x
Tot 100 m² 50 miljoen aaltjes 10 L 1 L 9 L 10 L 10x

500 m²:

A) Gebruik een doseersproeier voor nematoden (bv. AquaNemix): zie instructies van de doseersproeier.

B) Gebruik een rugsproeier:

  1. Meng de volledige inhoud met 10 liter water in een emmer en roer grondig.
  2. Verwijder alle zeefjes en filters, inclusief deze in de spuitdop (min. opening: 0,5 mm).
  3. Neem met een maatbeker 2 L van het concentraat uit stap 1, doe dit in het spuittoestel en leng aan met 8 L water tot een gebruiksklare oplossing van 10 L.
  4. Behandel hiermee 100 m². Herhaal stap 3 tot 4 totdat de volledige oppervlakte van 500 m² is behandeld. Roer regelmatig in de emmer en spuittank om te vermijden dat de aaltjes naar de bodem zakken.
  5. Beregen onmiddellijk na, of nog beter tijdens, de toepassing aan min. 1 liter water per m² om de aaltjes in te laten dringen in de bodem.

Opgelet

  • De nematoden zitten niet homogeen verdeeld, gebruik steeds de volledige inhoud van de verpakking
  • De bodem voor toepassing grondig bevochtigen en gedurende min. 4 weken na toepassing vochtig houden
  • De bodemtemperatuur mag gedurende 4 weken niet dalen onder de opgegeven minimumwaarde
  • Vermijd het gebruik van aaltjes in direct zonlicht. Pas de aaltjes toe bij bewolkt weer of aan het einde van de dag

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten

Kort samengevat

Insectenparasiterende aaltjes of nematoden zijn minuscule wormpjes die kunnen ingezet worden ter bestrijding van verschillende schadelijke organismen. De aaltjes gaan actief op zoek naar hun prooi en treden hun gastheer binnen via natuurlijke openingen. Een meegedragen bacterie doodt de gastheer. Het aaltje voedt zich vervolgens met de inhoud van zijn prooi en vermenigvuldigt zich aldaar. Op deze manier bestrijd je dus effectief en op een biologische manier slakken (Aaltjes tegen naaktslakken in de sier- en moestuin), coloradokevers, trips, emelten (Aaltjes tegen emelten, trips en coloradokever), engerlingen (Aaltjes tegen engerling in gazon) en larven van de taxuskever (Aaltjes tegen larven van de taxuskever).

Voor een toepassing van 10 m² heb je 5 miljoen aaltjes nodig. Behandel je 100 m² heb je 50 miljoen aaltjes nodig. Overdosering is niet mogelijk, je kan dus beter te veel als te weinig aaltjes toepassen.

Neen, aaltjes zijn niet schadelijk voor mensen, planten en huisdieren.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster