Onderhoud

Hortensia’s bemesten en verzorgen

Hortensia’s zijn planten die lang en rijkelijk bloeien. Tijdens deze bloeiperiode hebben ze uiteraard voldoende voeding nodig.

Hoe hortensia’s bemesten?

Net als azalea’s en rhododendrons houden hortensia’s van een zure bodem. Voor hun bemesting gebruikt u dus best een aangepaste meststof die op deze specifieke behoefte is afgestemd. DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea is een zachtwerkende meststof die speciaal ontwikkeld werd voor deze plantengroep. Het kalium in deze meststof zorgt voor levendige bloemkleuren en dankzij extra magnesium en ijzer krijgen uw hortensia’s gezonde en diepgroene bladeren.

Speciaal voor blauwe hortensia’s ontwikkelde DCM de DCM Blauwmaker Hortensia's - Aluin’s. Meer info over het blauwen van hortensia’s en het gebruik van deze meststof vindt u op deze website onder het kopje Siertuin / Onderhoud / Het geheim van blauwe hortensia’s.

Speciale zorgen

Water geven

Hortensia’s zijn echte drinkebroers. Geef ze daarom voldoende water, liefst ter hoogte van de voet van de plant. Zo worden de bladeren en bloemen niet bij elke gietbeurt nat en is de kans dat schimmels uw plant aantasten kleiner.

Snoeien

Hortensia’s bloeien op scheuten die het jaar voordien gevormd werden. Het insnoeien of wegsnoeien van takken betekent dus het wegknippen van de bloemen voor het volgende seizoen. Beperk de snoei van Hortensia’s dus best tot een lichte vormsnoei wanneer die echt noodzakelijk is. Wanneer u vindt dat de plant te omvangrijk wordt kan u enkele takken onderaan afknippen om de plant uit te dunnen.

Beschermen

Wanneer in een zacht voorjaar de bloemknoppen van de gewone hortensia’s (Hydrangea macrophylla) openschuiven zijn de bloemen zeer gevoelig voor vorst. Houd daarom enkele vellen vliesdoek bij de hand waarmee u de struiken afdekt wanneer vorst voorspeld wordt. Laat de verwelkte bloemen aan de struik en knip ze pas omstreeks half mei. Ze vormen een bescherming voor vorst en slagregen voor de zich ontluikende knoppen.

Meer info vindt u op deze website:

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!