

Moestuinier, let op voor de preimineervlieg!
Prei kreeg het de laatste tijd flink te verduren. Veel moestuiniers ondervonden al last van de preimot, de preivlieg en trips. Nu heeft ook de preimineervlieg het op onze geliefde Vlaamse groente gemunt. De plaag is hardnekkig, en de schade aanzienlijk. Snel ingrijpen, is de boodschap.
De preimineervlieg, een hardnekkig beestje
Zoals de naam doet vermoeden, ‘mineert’ de preimineervlieg de bladeren van de prei. Dat doet de preimot ook, maar die beperkt zich vooral tot de groene delen. De mineervlieg legt haar eitjes echter in de schede van de bladeren, waarna de larven zich een weg door het wit van de prei vreten. En laat dat nu net het lekkerste stukje van de prei zijn! Op het eerste zicht lijkt er niets mis met de preiplanten, maar wanneer je ze oogst en schoonmaakt, komen er lelijke gangen tevoorschijn. Vaak blijft er nog maar weinig eetbaars voor jezelf over. In die gangen zitten kleine, bruine ‘kevertjes’. Dat zijn echter geen kevers, maar de poppen van de mineervlieg, die straks een nieuwe generatie vliegen genereren.
Hoe de preimineervlieg bestrijden?
Met DCM Boomerang® Garden - Moestuin roep je niet alleen de preimineervlieg, maar ook de preimot, de preivlieg én trips een halt toe. Behandel op tijd! Wacht zeker niet tot je een aangetaste prei ontdekt, de kans is groot dat er ondertussen nog veel meer preien op je bedje aangevreten zijn. En eens de gangen gegraven zijn, is het kwaad geschied. DCM Boomerang® Garden - Moestuin is ook geschikt voor de biotuin.
Wanneer toepassen?
Kreeg je het afgelopen jaar te kampen met de preimineervlieg, dan mag je er bijna zeker van zijn dat je ook dit seizoen schade zult ondervinden. De poppen overwinteren immers grotendeels in de grond, en in achtergelaten winterpreien in de moestuin. Gooi aangetast loof en resten van prei dus zeker niet op de composthoop, maar doe ze in de GFT-bak. Behandel je zomerprei vanaf half april, de winterprei vanaf eind augustus.
3 tips om de preimineervlieg te tackelen
- Vooral winterprei is gevoelig voor de preimineervlieg. Zomerprei heeft er minder onder te lijden.
- Doe aan vruchtafwisseling. Volg je teeltplan, en plant prei elk jaar op een ander bedje.
- Kweek prei onder insectengaas of vliesdoek, daarmee scherm je de planten af van heel wat plaag- en vraatinsecten, en hoef je vaak niet meer te behandelen.
Tip
Heb je kippen? Laat ze ’s winters los in de moestuin. Ze zullen er met plezier eitjes, larven, rupsen en overwinterende insecten smullen, én ze houden je moestuin ook nog eens onkruidvrij.
Kort samengevat
De preimineervlieg legt haar eitjes in de schede van de prei, waarna de larven zich een weg door het wit vreten. Dat veroorzaakt lelijke gangen. Vaak blijft er nog maar weinig eetbaars voor jezelf over.
DCM Boomerang® Garden – Moestuin bestrijdt de preimineervlieg, de preimot, de preivlieg én trips. Het is ook geschikt voor de biotuin.
Had je vorig jaar last van de preimineervlieg, dan kun je ervan uitgaan dat je ook dit seizoen schade zult ondervinden. Behandel je zomerprei vanaf half april met DCM Boomerang® Garden - Moestuin, winterprei vanaf eind augustus.
Producten
DCM Boomerang® Garden - Moestuin
Insecticide
Nieuwsbrief
Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?
Schrijf je nu inVind een verkooppunt bij je in de buurt
DCM Nieuwsbrief
Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?
Copyright © 2023 - Member of Group de Ceuster