Onderhoud Behandelen

Mos voorkomen, verwijderen en weghouden

Geen enkele tuinliefhebber die er blij van wordt: mos! Helaas komt het wel veel voor in onze Belgische tuinen. Omdat er zoveel verschillende mossoorten zijn, is er voor elk bodemtype wel een soort die er zich helemaal thuis voelt. Ons geliefde gazon heeft er maar weinig tegenin te brengen. Mos neemt immers al het water op uit de grond, waardoor het gras dorstig en verzwakt achterblijft. Hoe meer mos, hoe minder gras, en… hoe minder fris onze tuin eruitziet. Gelukkig kan je er iets tegen doen, met de hulp van DCM.

Waarom groeit er mos in je tuin?

Mos groeit vooral op plaatsen met veel schaduw, een vochtig klimaat en verzwakt gras.

Deze situaties kunnen bijdragen aan mosgroei:

 • Veel schaduw
 • Een bodem die vocht vasthoudt (bijvoorbeeld kleigrond, of een bodem met slechte waterafvoer)
 • Slechte luchtcirculatie
 • Droge plekken
 • Een te zure bodem
 • Verzwakt gras (bijvoorbeeld na de winter)

Opgepast dus als je één of meerdere van die omstandigheden herkent in jouw tuin.

Mos voorkomen

Als je gazon sterk en gezond is, zal je nauwelijks last hebben van mosproblemen. Maar van zodra het gras zwakker wordt, ziet mos zijn kans om te groeien.

Helaas kan je mos ook (onbewust) zelf in de hand werken, door bijvoorbeeld niet op de juiste manier te maaien of herfstbladeren niet op tijd op te ruimen. Verzorg je gazon op deze manier om te voorkomen dat mos je gazon opslorpt:

 • Maai regelmatig, met scherpe messen
 • Maai niet te kort
 • Laat gevallen herfstbladeren niet op het gras liggen
 • Verwijder vilt op je gazon
 • Gebruik de juiste meststoffen (vb. DCM Meststof Gazon Pur®)
 • Let op de zuurtegraad van de bodem (vb. DCM Bodemanalyse Testkit)

Mos verwijderen

Je maait het gras op de juiste manier, maar je hebt toch nog last van mos? Dan is je gazon waarschijnlijk wat verzwakt. Je kan het mos makkelijk zelf verwijderen met Meststof DCM Anti-Mos. (Lees ook: Mos verwijderen met DCM Anti-Mos)

Om te vermijden dat het probleem terugkomt, pak je het best bij de oorzaak aan, met deze twee stappen:

Stap 1

Herstel de zuurtegraad van de bodem, met DCM Groen-Kalk®. Een bodemanalyse met de DCM Bodemanalyse Testkit vertelt je hoe het gesteld is met de zuurtegraad van jouw gazonbodem.

Stap 2

Geef je gazon de juiste voeding. Door te bemesten met DCM Meststof Gazon Pur® breng je de voedingsstoffen in de grond in balans om het gras te versterken.

Meer weten? Lees hier wat je moet doen voor een blijvende oplossing tegen mos: Mos verwijderen in uw gazon? Pak de oorzaak aan.

Verticuteren of niet?

Ongeveer drie weken na de behandeling kan je ervoor kiezen om het gazon te verticuteren. Zo verwijder je het vergeelde mos definitief, waarna je opnieuw gazon kan zaaien op de kale plekken.

Maar verticuteren is niet altijd nodig. DCM heeft een meststof ontwikkeld die hardnekkig mos bestrijdt, en verticuteren overbodig maakt. Met de 5-voudige werking van DCM Meststof Microgazon Plus krijg je moeiteloos een diepgroen, gelijkmatig groeiend gazon, zonder vilt of mos. (Lees ook: Gazon verticuteren… of niet?)

Mos voor altijd weghouden

Als het mos eenmaal verdwenen is, dan hou je het liefst voor altijd weg. Dat doe je door je gazon goed te verzorgen, want in een sterk en gezond gazon krijgt mos geen kans om te groeien.

Blijf daarom de zuurtegraad in de gaten houden, door regelmatig te testen met de DCM Bodemanalyse Testkit, en strooi kalk wanneer dat nodig is. Dan nog op de juiste manier bemesten, en je geniet hele seizoen lang van een sterk, mooi en mosvrij gazon.

DCM Bodemanalyse Testkit

Eenvoudige en snelle test om de zuurtegraad en voedingstoestand van de bodem te meten. Met behulp van de DCM Garden app worden de resultaten onmiddellijk omgezet naar een persoonlijk advies op maat van uw gazon, siertuin en/of moestuin.

Bekijk product

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!