Onderhoud

Voor elke orchidee het juiste substraat

Orchideeën hebben in de natuur veel verschillende groeiplaatsen. Vandaar ook hun verschillende wensen wanneer het op de potgrond of het substraat aankomt.

Epifytische orchideeën met dikke wortels zoals Phalaenopsis, Cymbidium en Cattleya groeien perfect in DCM Orchideeënsubstraat, een professioneel mengsel van goed uitgezeefde schorsstukjes en hoogwaardig sphagnumveen voor een goede afvoer van water. Hierdoor kunnen de vlezige wortels van orchideeën zowel goed ademen als voldoende vocht opnemen. Ook Paphiopedilums of Venusschoentjes groeien zeer goed in dit mengsel.

Epifytische orchideeën met iets fijnere wortels zoals Oncidium, Odontoglossum hybriden (Cambria), Miltonia en Dendrobiums doen het prima in DCM Potgrond Orchideeën. Deze speciale potgrond bevat een hoog gehalte aan schorsstukjes die hem extra luchtig maken, zodat wortelrot geen kans krijgt. Bovendien bevat hij een organische basisvoeding tot 150 dagen.

Vanda orchideeën hebben zeer lange wortels die het liefst vrij hangen in de vochtige lucht. De doorsnee huiskamer is meestal te droog. Zet ze daarom in een hoge glazen vaas en maak hun wortels minstens tweemaal per week nat door de vaas te vullen met water en vervolgens weer uit te gieten. Let op dat je de wortels niet beschadigt! Wil je de plant overbrengen naar een nieuwe vaas, maak de wortels dan nat tot ze groen zijn. Ze zijn dan flexibeler en kunnen gemakkelijker opgerold worden in de vaas.

De juweelorchidee (Ludisia discolor) groeit van nature op bosbodems en heeft een fijner en rijker maar toch luchtig potmengsel nodig. Meng hiervoor 1 deel DCM Potgrond Kamerplanten met 1 deel DCM Perliet 1-3 mm (1:1). Tuinorchideeën zoals Pleione, Bletilla en Cypripedium kan je uitplanten in de tuin of gebruiken als potplant op je terras. Gebruik een aangepast potgrondmengsel met een langdurig luchtige structuur zoals DCM Potgrond Terrasplanten & Mediterrane planten planten. Voor een extra goede drainage kan je deze potgrond mengen met DCM Perliet 1-3 mm (1:1).

Tip

Ben je een liefhebber, maar geen kenner en is het je niet duidelijk met welk type orchidee je te maken hebt, weet dan dat de keuze tussen potgrond of substraat ook samenhangt met de manier waarop je water geeft. Ben je iemand die soms vergeet de planten te gieten, gebruik dan DCM Potgrond Orchideeën, die blijft iets langer vochtig ; ben je iemand die er tijdig aan denkt om te gieten, dan is DCM Orchideeënsubstraat voor de meeste soorten een perfecte oplossing.

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!