Aanleg

Zelf tomaten kweken

Trostomaten, pruimtomaten, kerstomaten, cœur de bœuf … tomaten zijn er in allerlei soorten, smaken en formaten, voor elk wat wils. U kunt ze bovendien gemakkelijk  zelf telen, op voorwaarde dat u rekening houdt met hun specifieke wensen. Wij geven u graag enkele tips.

Wat de meeste mensen wel weten is dat tomaten houden van warmte en licht. U heeft dus meer kans op slagen wanneer u ze teelt in een serre of onder een transparante folie of een tomatenhoes.

Voor uw tomaten kunt u uiteraard vertrekken van zaadjes. Houd er in dat geval wel rekening mee, dat de zaadjes een 8 à 10-tal weken nodig hebben om tot bruikbare plantjes uit te groeien. Zaai in potjes of zaaibakjes en gebruik een aangepaste potgrond met een fijne structuur, bijvoorbeeld DCM Potgrond Zaaien & Stekken, om een goede opkomst van de kiemplantjes te verzekeren. Laat de zaadjes vervolgens kiemen op een warme  plek, met veel licht.

Heeft u geen tijd of geen zin om zelf te zaaien, dan kunt u natuurlijk ook gewoon jonge plantjes kopen. 

Wat u bij het uitplanten zeker niet mag vergeten, of het nu gaat om gekochte of zelf opgekweekte plantjes, is dat tomaten graag wortelen in een vochtige en goed bemeste grond. Door bij het plantklaar leggen van de grond DCM Meststof Tomaten in te werken, geeft u uw tomatenplanten gedurende meer dan 100 dagen voeding, voor een volgehouden groei, zonder verbrandingsgevaar. Het hoge gehalte aan kalium bevordert bovendien de stevigheid van de planten en de ontwikkeling van dikke vruchten.

Teelt u uw tomaten liever in pot, vermeng deze meststof dan voor het inpotten met de potgrond.

Denk er ook aan om voldoende water te geven. Dit bevordert bovendien de werking van de meststof.

Hoe neusrot voorkomen?

Tomaten hebben vaak last van neusrot. Ze worden dan onderaan bruin en drogen in. Neusrot kan onder meer een gevolg zijn van kalkgebrek (calciumgebrek). Om neusrot te voorkomen bekalkt u de best grond vooraleer u de tomaten plant. Dit kan bijvoorbeeld met DCM Zeewierkalk Korrel.

Tijdens de teelt kunt u neusrot voorkomen door regelmatig te gieten, tijdig bij te bemesten en een licht bekalking te geven op het moment dat de 3de bloemtros is gevormd.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!