Aanleg Onderhoud

Zuurminnende of kalkminnende planten? Verbeter de bodem volgens hun noden

Als hobbytuinier weet je dat iedere plant zijn eigen uitstraling en karakter heeft, maar ook zijn specifieke behoeften. Eén van de eerste dingen om bij stil te staan bij iedere aanplant is: verkiest deze plant een zure of een kalkrijke bodem?

Meet de zuurtegraad van de voedingsbodem, en optimaliseer hem volgens de noden van je planten, zodat ze in optimale omstandigheden kunnen groeien.

Kalkminnende planten = regelmatig bekalken

Kalkminnende planten gedijen het best in een bodem met een zuurtegraad (pH) van 7 of hoger. Ze houden van een goed doorlatende, voedzame grond.

Is de pH van je bodem te laag, of met andere woorden, is de bodem in je tuin te zuur, dan zullen je kalkminnende planten de nodige voedingselementen niet optimaal kunnen opnemen, wat allerlei gebreksverschijnselen kan veroorzaken, zoals vertraagde groei, bladvergeling enz. Een te zure bodem kan je minder zuur maken door hem te bekalken. Aangezien de bodem van nature verzuurt, is een jaarlijkse bekalking met DCM Groen-Kalk® dan ook geen overbodige luxe. Je kalkminnende planten zullen je er in ieder geval dankbaar voor zijn, want op die manier verhoog je de pH van de grond.

Buxus is wellicht een van de meest populaire kalkminnende planten. Om het je kalkminnende planten bij de aanplanting helemaal naar hun zin te maken, ontwikkelde DCM een schitterende bodemverbeteraar, DCM Vivimus® Universeel. Deze veredelde humusbron verbetert de bodemstructuur en creëert de ideale omstandigheden voor een snelle inworteling.

Ook voor de verzorging achteraf, heeft DCM een aantal aangepaste meststoffen op punt gesteld. Met DCM Meststof Buxus (NPK 7-5-7 + 3 MgO) geef je je buxus een langwerkende voeding, verrijkt met magnesium en zeewierkalk voor een compacte groei en diepgroene blaadjes.

Meststoffen voor kalkminnende planten

DCM heeft ook voor een aantal kalkminnende planten meststoffen-op-maat. Zo heeft bijvoorbeeld de DCM Meststof Buxus een speciaal aangepaste samenstelling met kalk. Ook voor clematis en lavendel is er een aangepaste meststof beschikbaar.

Zuurminnende planten = grond regelmatig verzuren

Zuurminnende planten houden van een zure bodem, dit wil zeggen met een pH lager dan 7. Bij de aanplanting doe je er meestal goed aan om de bodem nog enigszins te verzuren. Door DCM Vivimus® Heide, Rhodo & alle Zuurminnende Planten in de plantput te mengen, zorg je voor een luchtige wortelomgeving met een zuurtegraad waarin zuurminnende planten zich opperbest voelen.

Om zuurminnende planten te bemesten, gebruik je DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea. Het is een zachtwerkende meststof met magnesium en ijzer voor een rustige groei, een rijke bloei en een mooie groene bladkleur. Bovendien zal deze meststof de bodem lichtjes verzuren.

Meststoffen voor zuurminnende planten

Bij een verkeerde pH van de grond vertonen zuurminnende planten vaak lichtgroene of zelfs gele bladeren door bijvoorbeeld ijzergebrek. Naast het corrigeren van de zuurtegraad kan ook een aangepaste bemesting met ijzer dit probleem helpen oplossen. DCM heeft voor de meest voorkomende zuurminnende planten speciale meststoffen ontwikkeld die aangepast zijn aan de specifieke behoeften van deze groep planten.

Tip

Voor een uitgebreidere lijst en meer info verwijzen we je graag naar Elke plant heeft zo zijn lievelingsgrond

Voor meer advies over kalk, lees ook: Kalk voor je gazon en de rest van je tuin

Voor meer informatie over een mooie, gezonde siertuin, lees ook: Zelf een mooie tuin aanleggen? Zo begin je eraan!

Kort samengevat

Kalkminnende planten gedijen het best in een bodem met een pH die hoger is dan 7. Ze houden van een goed doorlatende, voedzame grond.

Een te zure bodem kan je minder zuur maken door hem te bekalken. Aangezien de bodem van nature verzuurt, is een jaarlijkse bekalking met DCM Groen-Kalk® dan ook geen overbodige luxe.

Zuurminnende planten houden van een zure bodem, dit wil zeggen met een pH lager dan 7. 

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster