DCM Optima KH+

Verhoogt de carbonaathardheid (KH)

DCM Optima KH+

Zorgt voor een goede bufferende capaciteit van de vijver. Ideaal voor een gezond en stabiel vijverleven met een goede biologische zelfreinigende activiteit en gezonde vissen.

Toepassingsperiode
JFMAMJJASOND

1e toepassing 2e toepassing

Dosis
100 g / 1000 L afhankelijk van de huidige KH
Verpakking Goed voor
1 kg10.000 L
5 kg50.000 L

Wanneer te gebruiken?

De carbonaathardheid KH is de hoeveelheid calcium en magnesium die in het water gebonden is aan bicarbonaat- en carbonaationen. De KH bepaalt de buffercapaciteit van de vijver. Een voldoende hoge KH is noodzakelijk om schommelingen van de zuurtegraad (pH) te kunnen opvangen en beperken. De carbonaathardheid wordt uitgedrukt in Duitse graden (°dH).

 • te zacht vijverwater KH < 6 °dH - Optima KH+ gebruiken
 • ideale waarde KH 6 – 8 °dH
 • hard vijverwater KH > 8 °dH

Bij een te lage KH (< 6 °dH) is uw vijver te weinig gebufferd en kunnen schommelingen van de zuurtegraad, veroorzaakt door o.a. het dag-nachtregime van de vijver, onvoldoende opgevangen worden. Schommelingen van de pH leiden tot stress en verhogen de ziektegevoeligheid van vissen: door een te lage pH kan de slijmhuid van de vissen aangetast worden terwijl een te hoge pH kan leiden tot ammoniakvergiftiging.

Bovendien kan bij een te lage KH een tekort optreden van het voor planten levensnoodzakelijke koolzuurgas (CO2). Dit leidt tot een gebrekkige plantengroei, ten voordele van de groei van algen.

Toepassing

KH (in Duitse graden) Dosis Optima KH+
0-2 °dH 200 gram per 1.000 liter
3-4 °dH 100 gram per 1.000 liter
5-6 °dH 50 gram per 1.000 liter

Heeft uw vijverwater bijvoorbeeld een KH van 4 °dh en een inhoud van 5.000 liter, dan dient u 500 gram Optima KH+ te gebruiken.

 • Voor stabiel vijverwater is een minimale carbonaathardheid van 6 °dH noodzakelijk, een optimale waarde is 8 °dH.
 • De juiste dosering van Optima KH+ is afhankelijk van de huidige carbonaathardheid (KH) van het water (zie tabel). Deze KH is te meten met behulp van de Aqua Natura Vijverwatertestkit.
 • Een toepassing van 100 g Optima KH+ per 1.000 liter water verhoogt de carbonaathardheid met 3 °dH.
 • Indien u de KH van het water niet kent, gebruik dan minstens 100 gram Optima KH+ per 1.000 liter water.
 • Verdeel de juiste hoeveelheid Optima KH+ zo gelijkmatig mogelijk over het volledige vijveroppervlak, zonder het product vooraf op te lossen in water!

Resultaat / Voordelen

 • Optima KH+ verhoogt de carbonaathardheid snel en doeltreffend
 • Goede bufferende capaciteit van de vijver = een stabielere vijver
 • Geen schommelingen van de zuurtegraad (pH), wat leidt tot een gezond en stabiel vijverleven met een goede biologische, zelfreinigende activiteit en gezonde vissen.
 • Optima KH+- is niet schadelijk voor vissen noch planten en mag in alle vijvertypes (ook in zwemvijvers) worden toegepast.

Belangrijk

Naast een voldoende hoge carbonaathardheid KH is het belangrijk om ook de totale hardheid GH van het water op peil te houden. Een combinatie van een (te) hoge KH en een te lage GH kan immers leiden tot zeer hoge, schadelijke pH-waarden (pH > 10). Controleer daarom regelmatig de totale hardheid (GH) en verhoog deze, indien nodig, met Optima GH+.

Onder invloed van neerslag, droogte, verdamping, … kunnen de parameters van uw vijverwater snel veranderen. Het is aangewezen om maandelijks de waterkwaliteit te controleren met de Aqua Natura Vijverwatertestkit. Zeker in ondiepe vijvers is het belangrijk deze parameters regelmatig te controleren.


Vind een verkooppunt bij u in buurt

Geef een postcode of plaats op, om uw dichtbijzijnde verkooppunten terug te vinden.