Aanleg

Zuurstofplanten

Zuurstofplanten

Zuurstofplanten groeien “kopje onder” en geven zuurstof af aan het vijverwater. Deze zuurstof is levensnoodzakelijk voor de vissen en voor de bacteriële afbraak van organisch materiaal zoals plantenresten en overtollig visvoeder.

Uitzetten van vissen

Uitzetten van vissen

Wanneer u vissen koopt, let er dan op dat ze in optimale conditie verkeren. Gezonde vissen herkent u aan volgende kenmerken:

Aantal vissen

Aantal vissen

In de meeste boeken wordt de hoeveelheid vis die u maximaal mag uitzetten, uitgedrukt per eenheid wateroppervlak. De meningen hierover lopen sterk uiteen, van 10 cm tot 150 cm vis per vierkante meter !

Soorten vissen

Soorten vissen

Het aantal soorten vissen dat in de handel wordt aangeboden is heel groot. Niet alle vissen zijn geschikt voor siervijvers met planten. Sommige soorten woelen de bodem om of veroorzaken vraatschade aan onderwaterplanten.

Biofilter zonder zorgen

Biofilter zonder zorgen

In een zwemvijver is de helderheid van het water van groot belang. Om te voorkomen dat ingewaaide bladeren, plantenresten, overtollig visvoer en andere afvalstoffen het vijverwater vervuilen, wordt een vijver meestal van een aangepaste filter voorzien.

Aanleg vijver

Aanleg vijver

Een heldere vijver is fascinerend en brengt rust in de tuin. Door bij de aanleg rekening te houden met enkele aandachtspuntjes bent u al goed op weg naar de droomvijver die u altijd wilde.

Waterlelie

Waterlelie

Aan de koningin van de vijver zijn volledige boeken en websites gewijd. Onderstaande uitleg over waterlelies is dan ook heel summier en niet meer dan een overzicht van de verschillende groepen waterlelies, onderverdeeld in functie van de plantdiepte. Eerst worden enkele tips gegeven in verband met planten, standplaats en delen.

Drijvende planten en planten met drijvende bladeren

Drijvende planten en planten met drijvende bladeren

Overmatig veel zonlicht veroorzaakt een te sterke opwarming van het water en kan zo leiden tot zuurstofgebrek. Bovendien is teveel zonlicht één van de belangrijkste oorzaken van sterke algengroei, vooral van draadalgen.

Moeras- en oeverplanten

Moeras- en oeverplanten

Tientallen soorten maken deel uit van deze groep. Het is dan ook onbegonnen werk om alle moeras- en oeverplanten te bespreken.