Duurzame innovatie als hoogste goed

Om onze missie in de praktijk te brengen, gaan onze R&D-afdeling en onderzoekscentrum Scientia Terrae vzw dagelijks aan de slag om onze producten te testen en nieuwe innovaties te ontwikkelen. Dankzij hun intensieve analyses brengen we alleen de meest efficiënte oplossingen op de markt. Daarmee is de belasting op het milieu het kleinst, en dat is precies wat we willen bereiken: producten die de natuur zowel op korte als lange termijn ten goede komen.

Een voorbeeld van productinnovatie is onze MINIGRAN® technologie die wordt toegepast voor de productie van onze organische en organisch-minerale meststoffen. We ontwikkelden minikorreltjes waarin de voedingselementen uit organische grondstoffen vervat zitten (stikstof, fosfor, kalium, magnesium en sporenelementen).

Deze voedingselementen komen - eens in de grond – gefaseerd vrij door microbiële activiteit. Microbiële activiteit staat in relatie met de plantengroei en zo komen de voedingsstoffen in onze producten dus pas vrij wanneer de plant er echt behoefte aan heeft.

Ook onze bodemverbeteraars en potgronden worden continu geoptimaliseerd met de juiste organische meststoffen, kalk en andere waardevolle bestanddelen per toepassing of plant voor optimale bodemvruchtbaarheid. Voortvloeiend uit onze eigen onderzoeken en testen lanceerde DCM daarnaast twee biostimulanten, welke zorgen voor vitalere planten en activatie van het wortelstelsel.

Jaarlijks nemen we een ganse productlijn onder handen, om zo steeds de meest duurzame oplossing op de markt te brengen. Zo lanceerden we in de afgelopen jaren de volgende innovaties: een gloednieuwe lijn vloeibare meststoffen, bestaande uit 98% natuurlijke ingrediënten aangevuld met 2% micro-organismen en sporenelementen, zodat de producten ook gebruikt kunnen worden in biotuinen. Onze uitgebreide lijn potgronden is voortaan gemaakt uit 100% natuurlijke grondstoffen, en onze graszaadmengsels zijn samengesteld uit hoogkwalitatieve grassoorten, die onder andere beter bestand zijn tegen de droge en warme zomers. In 2022 zetten we volop in op onze bloemenzadenmengsels, die nuttige insecten aantrekken en zo bijdragen aan de biodiversiteit in onze tuinen.

Wist je dat?

Wist je dat we vanuit onze plantenkliniek samen met meer dan 20 onderzoeksafdelingen van universiteiten en proefstations in België, Nederland en daarbuiten werken? Ook praktijktesten bij tuinders en op sportvelden in de 45 landen waar we actief zijn, zijn erg belangrijk om onze producten steeds te verbeteren, net zoals het intern en over de grenzen heen delen van de kennis die onze DCM adviseurs daarbij vergaren.

Efficiënte producten voor een duurzaam effect

Volgens DCM zijn efficiënte producten ook de meest duurzame, want hoe beter ze werken, hoe minder verlies van voedingsstoffen, en dat is dan weer het beste voor het milieu. In samenwerking met de natuur, zorgen onze meststoffen voor sterke planten, maar ook voor een betere bodemstructuur en - dankzij de verschillende elementen in onze producten - voor een meer divers bodemleven. Onze kennis schuilt in de biodiversiteit aan grondstoffen, om zo tot een evenwichtige bemesting te komen. Maar wat maakt onze plantenvoeding dan precies zo goed voor het milieu?

  • Grondstoffen van organische oorsprong: we maken onze meststoffen van elementen uit de natuur, op maat van de natuur.
  • Continue en lange werking: dankzij ons intensieve onderzoek en de specifieke samenstelling in MINIGRAN®, geven onze producten hun voedingsstoffen gecontroleerd en gefaseerd vrij gedurende 75 tot 100 dagen. De precieze combinatie van de grondstoffen garanderen een rustige groei.
  • Vraag en aanbod zijn parellel dankzij vrijstelling door microbiële activiteit: voordat de juiste voedingsstoffen vrijkomen, moet de organische matrix van onze mestkorrels afgebroken worden door het microbieel leven in de bodem. Zo zorgen we ervoor dat ze de voedingsstoffen precies op het gepaste moment ter beschikking stellen van de plantenwortels.
  • Minimale uitspoeling: gezien de nutriënten in onze producten pas vrijkomen wanneer de plant er echt behoefte aan heeft, gaan ze niet verloren door uitspoeling en kunnen ze bovendien het grond- en oppervlaktewater niet vervuilen.
1 korrel
23 kruimels
94 MINIGRAN®

Wist je dat?

Wist je dat het mini-formaat van onze unieke MINIGRAN® korreltjes tot 60% beter te verdelen zijn dan organische meststoffen van andere producenten, wat hun efficiëntie verhoogt. Bij gazons zorgt dit er bijvoorbeeld voor dat de korreltjes sneller oplossen en in de grond trekken, in plaats van opgezogen te worden bij het maaien.

SDG 12.2:
Het duurzame beheer en het efficiënte gebruik van natuurlijke hulpbronnen realiseren.

SDG 12.5:
De afvalproductie aanzienlijk beperken via preventie, vermindering, recyclage en hergebruik.

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster