Tuinaanneming

Extra tips voor een professioneel onderhoud van gazons

Enkele extra tips inzake maaien, bemesten en beregenen om jaarrond van een perfect gazon te genieten.

GEBRUIK EEN MESTSTOFSTROOIER

Om de meststoffen goed en egaal te verdelen over het oppervlak is het gebruik van een meststofstrooier aangewezen. DCM ROTARY SPREADER MPR II PRO zorgt voor een homogene verspreiding van het product over 180°. De instelling verloopt eenvoudig en snel dankzij de hendel aan het handvat. De te strooien hoeveelheid verdeelt u best in 2 delen: strooi de eerste helft van de meststof uit in de lengterichting en strooi nadien in de dwarsrichting de tweede helft uit.

MAAIEN

Naast een aangepaste bemesting is een correct maairegime een belangrijke vereiste voor een blijvend mooi gazon. Regelmatig maaien houdt het gras op de gewenste hoogte en heeft een positieve invloed op de dichtheid van de grasmat (uitstoeling).

Enkele algemene regels:

  • Maai per maaibeurt nooit meer dan 1/3 van de lengte van het gras in één keer af
  • Vermijd maaien bij te felle zon en aan het begin van een droogteperiode
  • Maai het gras nooit korter dan 3 cm
  • Werk altijd met scherpe messen

BEREGENEN

Op extreem zandige gronden en tijdens langdurige droogteperiodes kan het aangewezen zijn een gazon te beregenen. Het beste moment van de dag om te beregenen is ’s morgens vroeg of ’s avonds na 10 uur.

Minder vaak beregenen met voldoende water is beter dan dagelijks een kleine hoeveelheid water te geven. Het is belangrijk dat ook de ondergrond voldoende vochtig wordt en niet alleen de toplaag. Een permanent vochtige toplaag op een droge ondergrond leidt immers tot luie wortels en een zwakkrere grasmat.

Hou er wel rekening mee dat gazons die regelmatig beregend worden, een hogere dosis meststof vragen!

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

Nieuwsbrief voor de professional

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol nieuwigheden en branchegerichte informatie?

Schrijf je nu in