Tuinaanneming

Pak rupsen van de buxusmot op een biologische manier snel aan

Buxus is de ideale plant voor kleine haagjes en als vormplant voor in de siertuin in pot. De laatste jaren wordt de plant aangetast door een nieuwe plaag van Aziatische oorsprong: de buxusmot. Mits het gecontroleerd toepassen van de geschikte biologische middelen kan deze plaag gemakkelijk beheerst worden en hoeven niet alle buxusplanten eraan te geloven.

Rupsen van de buxusmot herkennen

Eerst is het zeer belangrijk om de rupsen van de buxusmot snel te herkennen. Hoe sneller dit gebeurt, hoe sneller er kan ingegrepen worden. De rups van de buxusmot herken je gemakkelijk aan zijn zwarte kop en felgroene lichaam, zwarte stippen en zwarte en lichte strepen over heel de lengte van het lichaam. Vraatschade aan de buxusplant is zichtbaar door bruinverkleuring, dode blaadjes en kale takjes. Zeer typerend is dat de bladnerf steeds zichtbaar blijft en alleen het bladmoes opgegeten is. Ook kan het zijn dat blaadjes aan elkaar gesponnen zijn en hierin uitwerpselen zichtbaar zijn.

Rupsen van de buxusmot efficiënt en biologisch bestrijden

FlorBac® is een biologisch insecticide en bevat sporen van de insectpathogene bacterie Bacillus thuringiensis ssp. aizawai. Bij het verspuiten van FlorBac®, in combinatie met water, komen de sporen van de insectpathogene bacterie op de bladeren terecht. Rupsen die op dat moment van de bladeren eten, zullen niet alleen het bladmoes opeten maar ook de sporen. Deze komen vervolgens terecht in het spijsverteringskanaal van de rupsen waar ze afgebroken worden tot toxines die op de darmwand binden. De rupsen verliezen hun eetlust (stoppen met eten en veroorzaken dus geen schade meer), de darmwand wordt doorboord en de rupsen sterven na enkele dagen.

Dankzij de zeer specifieke en selectieve werking is FlorBac® compatibel met geïntegreerde en biologische teelt (Ver. EG n. 834/2007 en wijzigingen) en niet schadelijk voor hommels.

Voor behandeling met FlorBac®

Na behandeling met FlorBac®

Wanneer FlorBac® toepassen?

Er komen twee generaties voor per jaar waarbij de rupsen van de laatste generatie overwinteren. Dit maakt de bestrijding extra complex daar er drie momenten zijn in het seizoen om op een degelijke manier de rupsen te lijf te gaan. Respectievelijk voorjaar, zomer en najaar, zie onderstaand schema voor een gedetailleerde toepassingsperiode. Na een aantal vervellingen en massale vraat verpoppen de rupsen. Deze perfect gecamoufleerde poppen spinnen zich samen met een takje en wat blaadjes in en zijn quasi onvindbaar. Na enige tijd komen de motten uit. Na een paringsvlucht worden er eitjes gelegd en begint heel het verhaal opnieuw.

Door het ophangen van het feromoon DCM CYDALIMA-PHEROMONE® in combinatie met de DCM MOTTENVAL kan de cyclus van de mot perfect opgevolgd worden om alzo de plaag te beheersen. Hang het feromoon op vanaf eind mei en een tweede keer begin augustus, zie onderstaande tabel.

Spuit FlorBac® goed binnen de struik en herhaal bij zware aantasting. Vanaf de verpopping begint, kan je de verspreiding enkel nog beperken door het wegknippen van haarden met daarin aanwezige rupsen. Voer spinsels, snoeiafval en rupsen altijd af met het restafval in een goed gesloten zak.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst de productinformatie en het etiket, inclusief de passende waarschuwings-zinnen en –symbolen. Toelatingsnummer: 10514P/B. Uitsluitend professioneel gebruik in België

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

Nieuwsbrief voor de professional

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol nieuwigheden en branchegerichte informatie?

Schrijf je nu in