Aanleg

Bomen, fruitbomen en kleinfruit planten: wanneer en hoe?

In de steeds hetere zomers, zorgen bomen voor verkoeling in je tuin. Populaire bomen voor in de siertuin zijn de Magnolia, Japanse Esdoorn of krentenboom. Maar ook een eigen fruittuin spreekt steeds meer tot de verbeelding: een eigen appel-, peren- of moerbeiboom en ook de zuiderse olijf- en vijgenbomen worden steeds vaker in ons warmere België geplant.

Geen enkele tuin is te klein voor een boom, maar hoe geef je ze de beste start?

Wanneer bomen planten?

Het ideale tijdstip voor bomen en kleinfruit-struiken aan te planten, is het late najaar (oktober-november); je mag eventueel ook nog in het vroege voorjaar (tot einde maart) planten. Kies periodes waarin het niet vriest. 

Hoe bomen planten?

Van absoluut belang voor een goede groei is een vruchtbare en humusrijke grond. Onthoud dat de aanplanting het moment bij uitstek is om je grond voor de toekomst voldoende vruchtbaar te maken.

DCM Vivimus® is een unieke bodemverbeteraar, geschikt voor de aanplant van bomen, fruitbomen en kleinfruit, zowel in de serre als in de openlucht. 

DCM Vivimus® is door zijn gevarieerde organische samenstelling erg rijk aan humus. Bovendien bevat dit product voldoende voeding om bomen en struiken een goede begingroei te geven. In tegenstelling tot verse stalmest of compost is er bij het gebruik van DCM Vivimus® geen gevaar voor verbranding. Bovendien is de bodemverbeteraar rijk aan goedaardige bacteriën die de inworteling bevorderen en de biologische weerstand van de grond vergroten. 

DCM Vivimus® Universeel
DCM Vivimus® Universeel

Universele bodemverbeteraar voor in het plantgat

Ontdek het product

Volg dit stappenplan voor een succesvolle aanplanting

1

Leg de wortelkluit een half uur in een kuip met water, zo hou je de naakte wortels vochtig en bescherm je ze tegen zon en uitdroging.


2

Graaf het plantgat voldoende breed voor de blote wortel, maar niet dieper dan de lengte van de wortels


3

Voorzie een steunpaal voor bomen. Plant deze aan de windzijde (het westen). Laat deze tot een paar centimeter onder de kruin van het boompje komen.


4

Meng 1 deel uitgegraven aarde met 2 delen bodemverbeteraar DCM Vivimus®; in zo’n mengeling vinden de jonge worteltjes snel hun weg. Strooi een laag van het mengsel in het plantgat en zet er je boom of struik bovenop.


5

Plant de boom of struik in het plantgat op dezelfde hoogte als in de kwekerij of in de pot. De verdikking onderaan de stam is de plaats waar de boom is geënt – die moet minstens enkele centimeters boven de grond blijven.


6

Vul de put met het aardemengsel, controleer of je boom of struik recht staat en druk voorzichtig met je voet aan


7

Geef minstens een emmer water; giet langzaam


8

Bij de aanplant van een jonge boom: bevestig nog een rubberen band rond de boom en de steunpaal, zo voorkom je windschade.

Tip

Plant je in de lente? Geef bij droog weer dan telkens voldoende water.

Kort samengevat

  1. Graaf een plantgat dat voldoende groot is
  2. Plant een steunpaal aan de windzijde (het westen)
  3. Vul de bodem van het plantgat met een mengsel van 1 deel aarde en 2 delen bodemverbeteraar
  4. Zet je boom in het platgat
  5. Vul aan met het aardemengsel en druk voorzichtig aan
  6. Bevestig de boom aan de steunpaal met een rubberband en geef voldoende water

Het ideale planttijdstip voor bomen en kleinfruit-struiken is het late najaar (oktober-november); u mag eventueel ook nog in het vroege voorjaar (tot einde maart) planten. Kies een moment dat het niet vriest.

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster