Behandelen

De taxuskever natuurlijk bestrijden met aaltjes

Een taxuskever (Otiorhynchus sulcatus) berokkent op zich weinig schade aan de tuin, op wat ronde happen uit blaadjes na. Maar de larven zijn van een heel ander slag. De vrouwtjes van de taxuskever kunnen eieren leggen zonder te paren, tot 500 stuks, verspreid in de bodem. In de zomer beginnen de larven aan hun vraat, eerst de fijne worteltjes, en naarmate ze groeien ook dikkere wortels tot de wortelhals van planten toe.

Als ze zich op je taxus of rododendrons storten, is het hek van de dam. Overigens beperken ze zich niet tot struiken, ze knagen ook aan de wortels van allerlei vaste planten zoals Heuchera, Tiarella, Sedum… - de naam ‘taxus’kever is dus behoorlijk misleidend; ‘gegroefde lapsnuitkever’ is overigens een synoniem. Larven van taxuskevers zijn een nachtmerrie voor een tuinier. Ze zien er bovendien onsmakelijk uit, een beetje zoals engerlingen, maar dan in het klein: 1 cm lang, krom, roomwit met een oranjebruine kop en zonder pootjes. De eerste tekenen van vraat zijn vergeling van de bladeren en verwelking. Als je er niet snel bij bent, is het afgelopen met die prachtige haag of struik, die je al tientallen jaren met veel liefde hebt vertroeteld.

“Zijn er opvallend veel ronde hapjes uit de bladeren van de schoenlappersplant (Bergenia) of Primula gebeten, wees dan op je hoede: hier is de taxuskever aan het werk!”

Levenscyclus

De larven in de bodem verpoppen zodra de dagen in het voorjaar voldoende warm zijn. Tegen eind mei verschijnen de eerste kevers. De taxuskever kan een 500tal eitjes leggen. Ze leven tamelijk lang zodat het leggen van eitjes gemakkelijk kan doorgaan tot het einde van de zomer. De jonge larven beginnen in de zomer te vreten aan jonge wortels. Naarmate ze groeien voeden ze zich, tot in het najaar, met steeds grotere wortels om uiteindelijk ook de wortelhals aan te vreten. De taxuskever overwintert als larve in de bodem of in de potgrond van terras- en kuipplanten. Planten die tijdens de winter in de serres of kas staan zijn extra gevoelig en daar kan de volwassen kever vroeger tevoorschijn komen dan in volle grond.

Wist je dat?

Welke planten lust de larve van de taxuskever? Veel, helaas…

  • In de siertuin: rozen, hortensia, Rhododendron, Taxus, Viburnum, Camelia, Skimmia, Primula, Heuchera, Tiarella, Sedum, …
  • Terrasplanten in pot: olijf, vijg, Fuchsia, citrus, …
  • In de fruittuin: aardbeien, bosbessen, blauwbessen, druiven, bramen, vijgen, frambozen, …

 

Aaltjes tegen de taxuskever: DCM Kraussi-Guard®

Het insectendodende microscopisch kleine aaltje Steinernema kraussei weet gelukkig wel weg met de larven van de taxuskever. Het kruipt via natuurlijke openingen de larven binnen en infecteert ze met bacteriën, die de larven verdoven en doden. De aaltjes voeden zich met de dode larve, onder de grond. Het klinkt misschien niet zo smakelijk, maar het is wel een bijzonder efficiënte en milieuvriendelijke manier om van die vraatzuchtige taxuskeverlarven af te geraken. Bovendien is het onschadelijk voor de andere dieren in je tuin die larven eten, bijvoorbeeld mollen.

Gebruiksaanwijzing

Met een prepaid box DCM Kraussi-Guard® bestel je zo maar even 5 of 50 miljoen aaltjes, goed voor 10 tot 100 m². Hoe gemakkelijker de nematoden in de grond kunnen binnendringen, hoe efficiënter ze hun werk doen: haal de bladeren en plantenresten weg op de plek waar de larven actief zijn. Wacht tot het in de bodem minstens 6°C is. Los de volledige inhoud van de verpakking op in water en doe de oplossing (deels) in een gieter. Vul aan tot 10 liter (voor 10 m²), en schud regelmatig met de gieter, zodat de aaltjes niet naar de bodem zakken. Kies een bewolkte of regenachtige dag uit. Besproei er de bodem mee; maak de bodem wel eerst goed vochtig en houd hem ook 4 weken daarna vochtig. De meest succesvolle periode om de larven van de taxuskever te bestrijden is eind augustus-oktober, en in tweede instantie maart-mei, wanneer de kleine, gevoelige larven tot net onder het oppervlak komen.

“Verpot je kuipplanten zeker elke 2 jaar en controleer de potgrond grondig op larven; ook daar kan het gevaar zitten.”

Toepassingsperiode DCM Kraussi-Guard®*

J F M A M J J A S O N D
                         

toepassingsperiode ideale toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!