Onderhoud

Een vasteplantenborder vol karakter: vaste planten aanplanten en onderhouden

Een goed verzorgde vasteplantenborder geeft je siertuin instant een weelderig karakter. Geraniums, alchemilla, delphinium… de keuze is nagenoeg eindeloos! Over het algemeen vragen vaste planten weinig onderhoud en ze kunnen goed hun mannetje staan in de schaduw. Verrukkelijk tuinieren dus! 

Vaste planten aanplanten in de plantenborder

Vaste planten worden heel vaak in pot geleverd en kunnen dus in principe het hele jaar door geplant worden. Toch zijn het voorjaar en de vroege herfst de beste plantperiodes. 

Als je vaste planten gaat kopen, let dan vooral op de kwaliteit. Een goede plant is gedrongen, uiterlijk gezond en heeft de pot goed doorworteld.

Tip

Om alvast een idee te krijgen van hoe de compositie die je in gedachten hebt er in werkelijkheid gaat uitzien, kan je de planten in hun potten eerst even uitzetten.

Hoe ga je te werk? 

Dompel de plant met pot en al in een emmer water tot er geen lucht meer opborrelt.

1

Maak een ruim plantgat dubbel zo groot als de wortelkluit.

2

Meng daarna 1 deel uitgegraven grond met 2 delen DCM Vivimus® Universeel. Bedek de bodem van de plantput met een laag van het mengsel].

3

Zet de wortels of de kluit van de plant erop. Spreid de wortels uit. Vul de plantput op met hetzelfde mengsel.

4

Druk stevig aan.

5

Geef een flinke hoeveelheid water.

DCM Vivimus® Universeel is een organische bodemverbeteraar die speciaal ontwikkeld is voor de aanplanting van vaste planten en bodembedekkers. Hij biedt volgende voordelen:

  • hoog gehalte organisch materiaal
  • zorgt voor een humusrijke, luchtige grond met een waterhoudend vermogen
  • bevordert de activiteit van het bodemleven
  • zorgt voor een optimale wortelontwikkeling waardoor uw planten beter aanslaan

DCM Vivimus® Universeel kan ook als bodemverbeteraar gebruikt worden bij bestaande aanplantingen. Door jaarlijks een laag van enkele centimeter DCM Vivimus® Universeel in de toplaag van de bodem te mengen behoudt de grond een optimale structuur en droogt hij minder snel uit.

De plantenborder bemesten en onderhouden

Net als alle planten, hebben ook je vaste planten voeding nodig, al hoef je hier niet te overdrijven. Kies voor een kwalitatieve voeding met lange nawerking. 

DCM Meststof Vaste Planten, Klimop & Bodembedekkers werkt traag en geeft schitterende resultaten. De zachte werking en de aangepaste samenstelling met kalium zorgen voor een rustige groei en sterke, compacte planten. Het extra magnesium in deze meststof geeft de bladeren een gezonde, diepgroene kleur.

  • Hogere vaste planten kunnen best gesteund worden. Breng de plantensteunen (beugels, bamboestokken, rijshout) in april, mei aan, vooraleer de planten hun maximale hoogte hebben bereikt. Riddersporen zijn planten die bijna altijd en overal steun nodig hebben.
  • Er zijn een aantal vaste planten die opnieuw bloeien wanneer ze na de bloei drastisch worden teruggeknipt. Dat is onder andere het geval met vele Geraniumsoorten, met Alchemilla en Delphinium.
  • Wanneer je vaste planten wilt verplanten en delen, dan doe je dat best in september of in de periode maart-april. Bij het verjongen snijd je het oude, verhoute gedeelte weg en plant je de jonge delen opnieuw uit.
  • Het opschonen van je vasteplantenborder doe je best op het einde van de winter of in het vroege voorjaar. De afgestorven stengels en het wegterend blad beschermen de planten in de winter immers tegen vorst. Ze houden een luchtlaagje vast en zorgen zo voor een natuurlijke bedekking.

Voor meer informatie over een mooie, gezonde siertuin, lees ook: Zelf een mooie tuin aanleggen? Zo begin je eraan!

Kort samengevat

Vaste planten worden heel vaak in pot geleverd en kunnen dus in principe het hele jaar door geplant worden. Toch zijn het voorjaar en de vroege herfst de beste plantperiodes, aangezien het dan nog niet vriest en het meestal nog niet te warm of te droog is.

DCM Vivimus® Universeel is een organische bodemverbeteraar die speciaal ontwikkeld is voor de aanplanting van vaste planten en bodembedekkers.

DCM Meststof Vaste Planten, Klimop & Bodembedekkers werkt traag en geeft schitterende resultaten. De zachte werking en de aangepaste samenstelling met kalium zorgen voor een rustige groei en sterke, compacte planten. Het extra magnesium in deze meststof geeft de bladeren een gezonde, diepgroene kleur.

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster