Behandelen

Efficiënt en diervriendelijk mollen verjagen in je gazon

Mollen zijn dol op regenwormen. En laten er daar nu heel veel van in je gazon zitten. Bovendien kunnen ze in een gazon ongestoord graven, zonder belemmering van diepe of dikke plantenwortels. Geen wonder dat het gazon de favoriete leefplek van dat kleine zwarte pelsdiertje is. Helaas is dat geen goed nieuws voor jouw geliefde grasmat. Mollen leven solitair, en zijn echte territoriumdiertjes. Enkel in de paartijd zoeken ze elkaar op. Een vrouwtje kan tot wel 7 jongen werpen.

Efficiënt middel tegen mollen!

Een mol vangen met een mollenklem, om hem elders uit te zetten, is niet de oplossing tegen molshopen. Vaak neemt een nieuwe mol het beschikbare territorium al snel in. Bepaalde geluiden en trillingen helpen ook nauwelijks.

Hoe kun je mollen dan wél efficiënt verjagen? Met geuren! Mollen hebben immers een scherpe reukzin. De gangen onaantrekkelijk maken met geuren waar mollen niet van houden, is een afdoende én natuurvriendelijke oplossing tegen molshopen.

Plaats geurstaafjes DCM Weg met mollen in de gangen, en zet de mol vriendelijk doch kordaat aan om jouw gazon te verlaten. De sterke geur verjaagt niet alleen mollen maar houdt ook woelratten en woelmuizen op afstand! Het geurstaafje doodt de dieren niet en kan veilig gebruikt worden in de aanwezigheid van huisdieren.

Hoe komen molshopen in het gazon?

Mollen veroorzaken bulten in het gras, met kale plekken tot gevolg. De gangen zorgen voor verzakkingen. Het gangenstelsel van een mol kan tot 200 meter lang zijn! Dat komt omdat een mol een groot territorium nodig heeft om veel regenwormen en insecten te vinden. Af en toe duwt de mol het teveel aan aarde omhoog, om plaats te maken om verder te graven. Zo krijg je molshopen.

Tien of twintig molshopen betekent dus niet dat je tuin vol mollen zit, het gaat meestal maar om één dier. Het is ook niet omdat je geen verse molshopen meer ziet, dat de mol verdwenen is. Waarom er meer molshopen zijn aan het begin en aan het einde van de winter?

Zodra het kouder wordt, kruipen de wormen dieper, en moet ook de mol dieper graven om eten te vinden. Een mollengang kan tot 120 cm diep zijn! In de lente trekken de wormen weer omhoog, en volgt de mol, met verse hopen tot gevolg. Al dat graafwerk herschept je gazon in een maanlandschap.

Tip

Herstel molshopen zo snel mogelijk

Hark molshopen systematisch open, voor de regen er een harde bult van maakt. Stamp er niet op, zo krijg je alleen maar meer putten. Haal de aarde ook niet weg, gebruik ze ter plaatse om verzakkingen bij te vullen. Heeft een mol oppervlakkige gangen gegraven, duw de grasmat dan met je voet weer aan. Anders drogen de wortels uit en komen er gele strepen in je gazon, of rijdt de grasmaaier alles los.

Zaai kale plekken zo snel mogelijk in met DCM Graszaad Plus Herstel, voor ze ingenomen worden door onkruid en wilde grassen.

Voor meer informatie over mogelijke gazonproblemen, lees ook: De meest voorkomende gazonproblemen, én hun oplossing

Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen.

Kort samengevat

Verjaag de mol op een diervriendelijke manier, met geurstaafjes DCM Weg met mollen. Daarvan loopt de mol weg, en houd je nieuwe mollen op afstand.

Hark molshopen systematisch open, voor de regen er een harde bult van maakt. Stamp er niet op, zo krijg je alleen maar meer putten. Haal de aarde ook niet weg, gebruik ze ter plaatse om verzakkingen bij te vullen. Zaai kale plekken zo snel mogelijk in met DCM Gazonzaad Herstel Plus, voor ze ingenomen worden door onkruid en wilde grassen

Tijdens het graven van hun gangenstelsel duwen ze af en toe de aarde omhoog, om meer ruimte te hebben om verder te graven. Mollen zijn vooral in het vroege voorjaar en het najaar actief.

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster