Behandelen

Hommels en bijen onmisbaar voor bestuiving

Er is al veel over gezegd en geschreven, maar waarom zijn al die hommels en bijen nu zo belangrijk voor je tuin? Dat zou je snel merken, mochten er plots geen meer rondvliegen.

Want liefst 80 procent van de bestuiving op aarde gebeurt door insecten, vooral hommels en bijen - zonder hen zouden er amper groenten, fruit en bloemen zijn. In hun zoektocht naar stuifmeel (als eiwit- en mineralenbron) en nectar (voor hun energiepeil) brengen hommels en bijen onbewust stuifmeelkorrels (met de mannelijke geslachtscellen) van de meeldraden over naar de stempel op de stamper (met eicellen) van een andere bloem, wat leidt tot bevruchting.

Je hebt er dus alle baat bij om zoveel mogelijk van die nuttige diertjes in je moestuin te lokken. Meng bloemen, kruiden en fruit tussen je groenten: al die variatie trekt hommels aan en zorgt voor meer bestuiving en dus meer oogst.

“Heb je soms misvormde tomaten of courgettes? Dat is het resultaat van een slechte bestuiving. Je hebt meer hommels nodig!”

Hommels voor een optimale vruchtzetting

Een extra kolonie hommels in je tuin zorgt voor een verhoogde bestuiving, en een optimale vruchtzetting in je moestuin en fruittuin. Die zullen gedurende 3 maanden zo goed als elke bloem in je tuin en je serre/ kas bezoeken.

Gebruiksaanwijzing

Met de Hommels voor een optimale vruchtzetting prepaid box bestel je een volwaardige kolonie met ongeveer 80 hommels, goed voor een tuindeel van zo’n 500 m². Plaats het nest in de buurt van je moestuin of boomgaard, met de vliegopening naar het oosten, uit de volle zon en beschermd tegen hevige regen. Zet het niet in de serre/kas, maar in de buurt ervan, dat leidt tot overbevolking – overbevlieging, in hommeltermen.

“Zet in de zomer de deuren van je serre/kas helemaal open, zo vinden bijen en hommels makkelijker de weg naar de bloemetjes van je tomaten.”

Wist je dat

Wist je dat hommels speciaal gekweekt worden om bij de professionele telers in serres/kassen losgelaten te worden? Ze moeten er meehelpen tomaten, komkommers, pompoenen, meloenen en aardbeien te bevruchten.

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster