Duurzaamheid is altijd een essentieel onderdeel geweest van onze bedrijfsfilosofie en is vandaag de dag belangrijker dan ooit tevoren.
Het wordt warmer, daar kunnen we niet omheen. We staan met z’n allen voor een enorme uitdaging. Die uitdaging gaan we aan: met innovatieve producten en verpakkingsconcepten, maar ook met investeringen in duurzame productiefaciliteiten en bedrijfsgebouwen, met minder energieverbruik en meer hernieuwbare energie. Zie ook het artikel: “bewust omgaan met energie en water”
Daarom werken we in een BEN (Bijna-Energie-Neutraal) kantoorgebouw en zijn we gecertificeerd als een CO2-neutraal bedrijf! Dat wil zeggen dat we zoveel mogelijk de CO2-uitstoot van onze productiefabriek verminderen, en de resterende CO2-uitstoot compenseren met klimaatbeschermingsprojecten.
Dit gebeurt in samenwerking met CO2logic, Belgische expert op vlak van carbon footprinting en het behalen van CO2-neutraliteit. Het CO2 Neutral® label garandeert dat bedrijven die dit label ontvangen actief hun lokale en wereldwijde klimaatimpact berekenen, verlagen en compenseren om zo CO2 neutraal te worden.
Het CO2 Neutral® label wordt bovendien gevalideerd door Vinçotte, een onafhankelijke en internationale certificatie-instelling. Er wordt niet alleen rekening gehouden met de CO2-uitstoot in de productie, maar van de hele bedrijfsvoering waaronder dus ook de uitstoot van o.a. de bedrijfswagens en van de algemene kantoorinfrastructuur.
Jeroen Hulsmans van CO2Logic
Ondanks onze voortdurende inspanningen om onze CO2-voetafdruk zo klein mogelijk te houden, kunnen wij CO2-emissies niet volledig vermijden. Daarom compenseren wij de resterende uitstoot door klimaatbeschermingsprojecten in Indonesië te steunen.
Energie wordt opgewekt door gebruik te maken van de kracht van stromend water
Het Renun waterkrachtproject voorziet het elektriciteitsnet van schone, hernieuwbare energie en stimuleert de overgang naar een koolstofarme economie in Indonesië. Het project is gebouwd op de oevers van het Tobameer en is ontworpen met zorg voor de natuurlijke omgeving: door gebruik te maken van een natuurlijk hoogteverschil van ongeveer 500 meter wordt energie opgewekt zonder een stuwdam. Het water wordt uit verschillende bronnen gehaald (de Lau Renun-rivier, de Haporas-rivier, de Bargot-rivier en de Tapian Nauli-rivier) om voldoende waterstroming stroomafwaarts te garanderen. Het project gebruikt de natuurlijke rivierstroom om energie op te wekken met behulp van 2 turbines en een regelvijver. In totaal heeft het project een geïnstalleerd vermogen van 82 MW.
WIST JE DAT?
we een RTO-installatie (Regenerative Thermal Oxidizer) of lucht-nabehandelings-installatie gebruiken? Hiermee zuiveren we de lucht die uit de DCM productie komt volgens de meest vooruitstrevende normen. Een serieuze investering waar we trots op zijn! Op deze manier zetten we weeral een volgende stap in ons duurzaam beleid.
Hoe werkt zo’n RTO?
Eerst wordt de lucht “gewassen” in de gaswasser. De aanwezige stoffen die uit deze lucht vrijkomen worden dan opnieuw als grondstof ingezet. Vervolgens wordt de lucht geurloos gemaakt door naverbranding. De lucht wordt dusdanig naverbrand dat bijna alle energie gerecupereerd wordt. Ten slotte wordt de zuivere lucht opnieuw in het milieu vrijgegeven.