Behandelen

Bescherm je fruitbomen tegen kruipende insecten

Je fruit- en sierbomen kunnen bedreigd worden door kleine beestjes, die langs de stam omhoog kruipen. Als de kleine wintervlinder, paardenkastanjemineermot, rupsen, luizen, mieren en andere kruipende insecten de kruin bereiken, kunnen ze daar heel wat schade aanrichten. Blokkeer dus hun weg naar boven, met een boomlijmband.

Boomlijmband tegen kruipende insecten

DCM Boomlijmband is een gebruiksklare, transparante, gifvrije en waterbestendige lijmband. Dit fysisch bestrijdingsmiddel voorkomt dat kruipende insecten langs de stam van de boom omhoog kruipen en hem beschadigen.

Welke insecten bedreigen je boom?

Kleine wintervlinder

Rupsen van de kleine wintervlinder vreten in het vroege voorjaar aan jonge blaadjes en knoppen. Vanaf de eerste nachtvorst kruipen de vleugelloze vrouwtjes via de stam in de boom en wachten in de kruin op de mannetjes om te paren.

Paardenkastanjemineermot

Drie generaties larven mineren hele het groeiseizoen het blad waardoor het verdroogt en vervroegd afvalt. Vanaf april springen en vliegen de vrouwelijke motten met verschillende tussenstops op de stam naar de kruin om te paren en eitjes te leggen.

Lees ook: Hou de paardenkastanjemineermot onder controle

Mieren

Mieren zijn verlekkerd op de zeemzoete honingdauw die de bladluizen uitscheiden en verdedigen bladluizen tegen hun belagers. Zonder mieren kunnen nuttige insecten de bladluizen beter bestrijden.

Wanneer de boomlijmband toepassen?*

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Hoe de boomlijmband gebruiken?

Boomlijmband
  1. Rol de band af zonder de beschermfolie te verwijderen en pas hem rond de stam: onder de eerste takaanzet, bij voorkeur op ooghoogte. Zorg dat je een 10-tal cm overlap voorziet en knip af.
  2. Plaats de band met de niet-klevende zijde tegen de stam. Trek de beschermfolie van het overlappende deel (± 10 cm) weg en plaats beide uiteinden op elkaar, zie figuur. Druk goed aan en verwijder dan de overige beschermfolie.
  3. Bij onregelmatige of gladde stammen kan het nuttig zijn de bijgeleverde draden strak aan te brengen rond de boomlijmband.
  4. Bij gebruik op paardenkastanje: hang twee banden boven elkaar met een tussenruimte van ongeveer 10 cm.
  5. Boom- en steunpalen moeten ook voorzien worden van een boomlijmband. Breng deze aan onder de bevestiging aan de boom.
  6. De lijm blijft minimaal 6 maanden na toepassing kleven tenzij de band beschadigd is.
  7. Vervang de band indien verzadigd. Controleer regelmatig of hij goed vastzit en verwijder aanklevende bladeren en dergelijke om te verhinderen dat er een overbrugging ontstaat.

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten

Kort samengevat

De kleine wintervlinder, paardenkastanjemineermot, rupsen, luizen, mieren en andere kruipende insecten kruipen naar de kruin van fruitbomen waar ze veel schade kunnen aanrichten.

DCM Boomlijmband is een gebruiksklare, transparante, gifvrije en waterbestendige lijmband. Dit fysisch bestrijdingsmiddel voorkomt dat kruipende insecten langs de stam van de boom omhoog kruipen en hem beschadigen.

Je kan je fruitbomen beschermen door een boomlijmband te plaatsen rondom de boomstam. Op die manier blokkeer je de weg voor de kruipende insecten.

Gebruik de boomlijmband vanaf oktober tot en met eind maart om je bomen te beschermen tegen de kleine wintervlinder.

Gebruik de boomlijmband vanaf april tot en met september om je bomen te beschermen tegen de paardenkastanjemineermot.

Gebruik de boomlijmband vanaf mei tot en met september om je bomen te beschermen tegen mieren, luizen en andere insecten.

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster