Behandelen

Bestrijden van rupsen van de buxusmot

Buxus is een zeer populaire plant in de tuin. Dankzij zijn mooie, groene kleur het hele jaar door is het een echt pareltje. De laatste tijd worden echter meer en meer tuinen aangetast door de buxusrups. Met ons advies is het nog niet te laat en kunnen je buxusplanten nog gered worden!

De buxusmot en de rups.

De buxusmot komt uit Azië (Japan, Zuid-Korea en China) en is Europa binnengekomen samen met de import van Aziatische planten. Aangezien de buxusmot en buxusrups hier nauwelijks natuurlijke vijanden hebben, kunnen ze zich zonder problemen razendsnel verspreiden.

Buxusmot

De buxusmot is een nachtvlinder uit de familie van de grasmotten. Hij is 4-4,5 cm groot (spanwijdte) en is crèmewit van kleur met een donkere goudbruine vleugelrand.

Buxusrups

De schade aan de buxusplant wordt niet rechtstreeks veroorzaakt door deze buxusmot, wél door de buxusrups. Het is een donkergroene rups met zeer herkenbare overlangse donkere strepen en een zwarte kop. De rupsen van de buxusmot hebben maar één doel: je buxusplanten zo snel mogelijk kaalvreten! De rups eet een paar keer zijn gewicht per dag op aan verse groene buxusblaadjes zodat hij nadien kan verpoppen tot een vlinder.

Schade door de buxusrups

Eerst schraapt de buxusrups aan de onderkant van het blad het bladmoes weg, nadien eet hij heel het blad weg. Zo is in een mum van tijd de buxus helemaal kaal en blijven er alleen dode blaadjes, kale takken, bladskeletten en spinsel over.

Gezien de kleur van de rups (groen), kan het dan ook een tijd duren vooraleer de schade opgemerkt wordt. Het is dus aan te raden om al vroeg op het seizoen op regelmatige  basis in je buxus te kijken of je al eitjes of rupsen ziet. Er zijn 3 ideale momenten om de rupsen van de buxusmot te bestrijden. Gebruik DCM Boomerang® Garden - Siertuin in april, juli en oktober. DCM Boomerang® Garden - Siertuin is een maag- en contact-insecticide op basis van spinosad, een werkzame stof die wordt geproduceerd door een in de natuur voorkomende bodembacterie.

Herstel van de buxus

Aangezien de buxusrups enkel de bladeren opeet en de plantenwortel niet aantast, zullen de buxusplanten het jaar nadien opnieuw recupereren mits je uiteraard ook de nodige maatregelen treft om de rups en de mot een halt toe te roepen.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!