Header image alt
Onderhoud

Clematis verzorgen: eenvoudig met deze tips

Clematissen zijn veruit de meest populaire klimplanten voor de tuin, en terecht: hun bloemen ogen sprookjesachtig mooi. Hoe verzorg je ze en houd je ze gezond en in vorm?  

Clematis is van nature een bosklimplant die het liefst met haar voeten in lichte schaduw staat en in frisse, vochthoudende grond. Maar ze wil wel met haar hoofd in de zon staan! Hoe je dat oplost? Zet er een vaste plant voor, zoals vingerhoedskruid of akelei, die beschermt de stam van de clematis tegen de zon. Clematissen klimmen vanzelf maar hebben wel een steun nodig om hun ranken rond te slingeren. Een rek, gaasdraad of raster tegen een zuidwestenmuur is ideaal. Strooi elk jaar een laag sierschors rond je clematis, dat houdt de grond koel en vochtig, precies zoals in het bos.  

Wist je dat?

Er vaak wordt aangeraden om een dakpan schuin tegen de clematisvoet te plaatsen, tegen de zon, maar dat is geen goed idee. Een pan trekt slakken aan, én ze houdt het regenwater tegen, terwijl clematis net veel water nodig heeft. 

Wanneer en hoe je best een clematis aanplant, lees je hier

Welke voeding voor clematis?  

Jaar na jaar massa’s bloemen produceren, vraagt veel energie. Clematis is van nature een hongerige plant, die een zachte, organische voeding verlangt. Werk elke lente of meteen na de snoei een handje DCM Meststof Clematis & Klimplanten lichtjes in aan de voet , daarvan bloeit clematis rijker met nog intensere kleuren. Zeker op lichte bodems en zandgrond heeft clematis extra organische voeding nodig.  

Wanneer clematis snoeien? 

De meeste clematissen snoei je vroeg in de lente, maar er zijn uitzonderingen. Knip je die verkeerd, dan heb je dat jaar maar weinig of geen bloemen. Daarom worden Clematissen in snoeigroepen gedeeld. Die info vind je op het etiket. Houd het goed bij! Twijfel je of ben je het etiket kwijt, snoei dan meteen na de bloei, dan kan er niets misgaan. 

  • Clematissen die in de winter of vroeg in de lente bloeien (Groep I), zoals Clematis montana en C. alpina, hoef je niet per se te snoeien, tenzij ze uit vorm geraken. Het zijn de aller makkelijkste clematissen voor de tuin. 

  • De soorten met erg grote bloemen zoals Clematis patens en ‘Jackmanii’ (Groep II) vergen het meeste werk. Je snoeit ze tweemaal per jaar lichtjes, in februari en na de bloei in de zomer, net boven een sterke knop of sterke zijscheut. Ze bloeien wel twee keer per jaar! 

  • Groep III (Clematis viticella, Clematis texensis, ...) snoei je in februari op zo’n 30 cm van de grond af.  

Help, mijn clematis verwelkt!  

Verwelken er ineens stengels en bloemknoppen van je clematis, en lijkt de plant weg te kwijnen? Dat is niet het gevolg van te weinig water of slechte verzorging! Sommige clematissen, vooral die met opvallende bloemen zoals Clematis patens en ‘Jackmanii’, zijn gevoelig voor de verwelkingsziekte. Op het moment dat je de eerst verwelking opmerkt, is je plant al besmet met deze schimmel. De oplossing? Knip alles radicaal boven de grond af en geef vooral geen water. Werk rond de wortels van de aangetaste plant DCM Vivimus® Universeel in, deze bodemverbeteraar stimuleert ze om nieuwe scheuten te vormen. Vaak schieten clematissen daarna vanuit hun diepste wortels terug uit. Let op, dat kan één tot twee jaar duren; rooi je clematis niet te snel.  

Voor meer informatie over een mooie, gezonde siertuin, lees ook: Zelf een mooie tuin aanleggen? Zo begin je eraan!

Kort samengevat

DCM Meststof Clematis & Klimplanten geeft clematissen de energie die ze nodig hebben om te klimmen en veel , kleurrijke bloemen te vormen. Werk elke lente een handvol lichtjes in of meteen na de snoei.  

De meest courante clematissen snoei je vroeg in de lente, maar niet allemaal. Houd het etiket bij, daarop vind je de juiste snoeigroep en wanneer je best snoeit. Weet je het niet meer, snoei dan meteen na de bloei, dan kun je niets verkeerd doen.  

Hangen de stengels en bloemknoppen van je clematis ineens slap, en lijkt de hele plant te verwelken? Stop de verwelkingsziekte meteen, en knip alles radicaal tot op de grond af. Werk extra DCM Vivimus® Universeel in de bodem in, en wacht op nieuwe scheuten. 

Summary image alt