Onderhoud

De pruimenmot bestrijden

De pruimenmot is verzot op pruimen, mirabellen, abrikozen en perziken, en is dan ook de schuldige bij wormstekigheid in deze vruchten. De volwassen mot legt in het voorjaar per vrucht één eitje. Het rupsje van de pruimenmot baant zich een weg naar het hart van de vrucht, waar het zich een paar weken voedt met het vruchtvlees.

Daarna kruipt het er weer uit, om zich verder in de grond tot pop te ontwikkelen. In de zomer gaat de dan volwassen mannelijke fruitmot op zoek naar een vrouwtje; hij vertrouwt daarbij volledig op zijn geurzin. Op dat moment kan je de feromonenvallen effectief inzetten om komaf te maken met de indringers.

Bestrijd de pruimenmot met feromonen

Feromoon pruimenmot (wormstekigheid) bevat het specifieke vrouwelijke seksferomoon van de pruimenmot. De mannetjes komen erop af en worden in de val gelokt. Combineer het feromoon met de lijmval DCM Delta-Trap. Met de prepaid box Feromoon pruimenmot (wormstekigheid) bestel je 2 feromooncapsules, goed voor 5 fruitbomen.

Vang de pruimenmot in een val

Feromonen combineer je met een lijmval. DCM Delta-Trap bevat 4 platen met een laag niet drogende lijm waartegen schadelijke motten blijven kleven. Op deze manier worden ze zichtbaar, en krijg je een idee van de omvang van de plaag. 

Hoe gebruiken?

Hang op het juiste tijdstip (eind april - begin mei) een DCM Delta-Trap in de belaagde boom of struik, of in de haag, op een plek waar je er makkelijk bij kunt. Open de lijmplaat en leg ze op de bodem van de val. Plaats daarop een van de hierboven vermelde feromooncapsules, afhankelijk van welke mot je wilt bestrijden. Schud de capsule direct uit het zakje en kom er niet met je handen aan, anders verspreid je de geurstof. Controleer de lijmplaten elke 2 dagen en vervang waar nodig. Het feromoon blijft 4 tot 6 of 8 weken actief, naargelang de soort, genoeg om één paringsperiode te overbruggen. Met een prepaid box bestel je 2 capsules feromonen; sluit het zakje zorgvuldig en bewaar de tweede in de koelkast voor de volgende behandeling (paringsperiode).

Wanneer toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode ideale toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten.

Kort samengevat

De pruimenmot is verzot op pruimen, mirabellen, abrikozen en perziken, en is dan ook de schuldige bij wormstekigheid in deze vruchten. De volwassen mot legt in het voorjaar per vrucht één eitje. Het rupsje van de pruimenmot baant zich een weg naar het hart van de vrucht, waar het zich een paar weken voedt met het vruchtvlees.

Het Feromoon pruimenmot (wormstekigheid) bevat het specifieke vrouwelijke seksferomoon van de pruimenmot. De mannetjes komen erop af en worden in de val gelokt. Combineer het feromoon met de lijmval DCM Delta-Trap. Met de prepaid box Feromoon pruimenmot (wormstekigheid) bestel je 2 feromooncapsules, goed voor 5 fruitbomen.

Het Feromoon pruimenmot kan toegepast worden van april tot en met augustus; de ideale periodes zijn begin mei en begin juli. 

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster