Een struikenborder brengt zoveel meer leven en kleur in je tuin! Je kunt er meer planten in kwijt dan in een klassieke vaste plantenborder, je hebt langer en meer beleving, en tal van inheemse dieren vinden er voedsel en schuilplekken. Zo draag jij je steentje bij aan meer biodiversiteit. In een hete periode blijft je tuin koeler, met zoveel bladmassa, bij overvloedige regens helpen de planten het water snel de bodem in te trekken. Kortom, struiken maken je tuin klimaatbestendiger.
Zo maak je van je tuin een sponstuinJaar rond kleur
Met struiken geniet je van verrassend veel variatie in hoogte, vormen en kleuren. Kies de planten zo dat er vanaf de lente tot diep in de herfst wat in je tuin te beleven valt. Denk maar aan struiken met opvallende herfsttinten zoals Japanse esdoorn, aan de rode bessen van Gelderse roos of aan rozenbottels. In de lente heb je al vroeg bloemen met een boompioen (Paeonia delavayi) of een siertrosbes (Ribes sanguineum), met felroze bloemen vanaf maart.
De mooiste struiken voor je tuin
Kies struiken die mooi bloeien, niet te groot worden en met een meerwaarde zoals herfstverkleuring, opvallende bessen, nectar en stuifmeel. Begin met een basis van inheemse struiken, die zijn erg belangrijk voor onze inheemse bijen en hommels: hulst, wilde liguster, rode kornoelje, hazelaar, Gelderse roos, wilde kardinaalsmuts, brem, aalbessen, zwarte bes, stekelbes, framboos, vlier of gaspeldoorn. Voeg uitheemse struiken toe die interessant zijn voor de insecten en de biodiversiteit: ganzerik (Potentilla fruticosa), bruidsbloem (Deutzia scabra), hebe, rotsheide (Pieris), schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora) en sneeuwbal (Viburnum tinus en Viburnum lantana). Meng er struikrozen onder die herbloeien, met open bloemen voor de bijen en hommels, én met veel of opvallende bottels.